[ Annons ]

Finansminister Magalena Andersson. Foto: Regeringen
Publicerat 7 september, 2020

Öppnar för slopad skatt på solel

Det ser ut som att finansminister Magdalena Andersson öppnar upp för att ta bort den skatteregel som hittills kraftigt bromsat utbyggnaden av egenproduktion av solel.

Det var i en mejlväxling med Dagens Industri som finansminister Magdalena Andersson (S) började vackla den skatteregel som finansdepartementet envist hållit fast vid.

– Vi är beredda på att se över regeln, meddelar Magdalena Andersson i ett mejlsvar.

[ Annons ]

Det handlar alltså om den skatteregel som säger att den som har en solcellsanläggning på över 255 kilowatts kapacitet ska betala energiskatt för den el man själv förbrukar. En regel som företrädare för fastighetsbranschen länge argumenterat emot. I våras kom en rapport från Solelkommissionen, bestående av bland annat Ikea, Vasakronan och HSB, som  tillsammans med Fastighetsägarna och branschföreningen Svensk solenergi argumenterade för att med en slopad effektgräns finns det lämpliga tak för att installera 9 terawattimmars effekt.

På finansdepartementet har man motiverat effektgränsen med hänvisning till EU:s konkurrensregler. Dock har både Spanien och Österrike tagit bort sina begränsningar utan någon reaktion från EU-kommissionen.

Att Magdalena Andersson nu ger en hint om att åtminstone överväga att göra likaledes möts naturligtvis med entusiasm hos Fastighetsägarna.

– Det är glädjande signaler att regeringen lutar åt att ta bort skattegränsen. En slopad gräns gör att våra medlemmar kan investera i mer förnybar energi vilket skulle bidra både till hållbar omställning och med nya jobbtillfällen, säger Rikard Silverfur chef utveckling och hållbarhet på Fastighetsägarna Sverige.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]