Christoffer Börjesson, chief digital officer på Fastighetsägarna Service.
Publicerat 8 maj, 2019

Med digitala lösningar i fokus

I många aspekter har fastighetsbranschen kommit längre i digitaliseringen än vad många tror. Nu behöver vi diskutera hur vi hanterar det. Det menar Christoffer Börjesson, chief digital officer på Fastighetsägarna Service.

Måndagen den 13 maj håller Christoffer Börjesson i en heldag på temat fastighets­branschens nya verklighet. Men behovet av digitalisering i fastighetsbranschen har man pratat om i evigheter nu. Varför behövs det en heldag om detta? Tittar vi utanför våra hus ser vi elscootrar och andra digitala applikationer precis överallt. Varför inte i fastigheterna?

[ Annons ]

– Men då tänker man digitalisering som en rent teknisk utveckling. Men tittar man exempelvis på hur kontor utvecklats till medlemskap i co working så är sanningen att det har det hänt mycket. Transformationen i fastighetsbranschen handlar inte bara om att få en byggnad autonom, utan lika mycket om att hitta affären och värdet i det digitala.

Hm… något mer exempel tack!

– Kliver man in exempelvis på Vasakronans kontor ser man lite skärmar och som skvallrar om att det är ett aktivitetsbaserat kontor. Men vad du inte alls ser är att man testar olika varianter av koldioxidmätare för att undersöka hur folk rör sig i byggnaden.

Där menar Christoffer Börjesson att de stora utmaningarna ligger i att ta reda på hur den digitala transformeringen, som alltså redan är i full gång, påverkar bolagets affär.

– Man kommer att behöva konkurrera om produkter och innehåll mycket mer. Jag tror framförallt att man kommer att behöva erbjuda mer flexibilitet och ett bredare tjänsteutbud.

Var ligger de stora utmaningarna?

– Det handlar nu mycket om hur fastighetsbranschen kan bygga upp en organisation som kan jobba med den digitala affärsutvecklingen och bolagets transformation. Vi behöver skapa en struktur som också kan attrahera de nya talanger som behövs.

Ett annat exempel är hur det länge i olika nätverk talats om behoven av att kunna hantera de ökande kraven på flexibilitet och tillfällig användning av ytor. Enligt Christoffer Börjesson finns det inga leverantörer på marknaden som erbjuder lösningar för hela utmaningen. Och inte minst där fastighetsägaren äger hela kontrollen av data och säkerheten.

– Det utmynnade i ett utvecklingsprojekt ihop med Akademiska hus, Castellum, Fabege, Humlegården och Vasakronan där vi ska skapa ett ekosystem som är öppet för alla att leverera tjänster på.

Han talar alltså om det relativt nystartade bolaget Accessy där Christoffer Börjesson är interims-vd. Målet är att skapa en digital plattform där fastighetsägare enkelt kan fördela access, rättigheter och behörigheter, till låsta utrymmen som kontor, mötesrum, lokaler eller lägenheter. Lösningen ska även inkludera logistik för blåljus, avfallshantering och andra servicetjänster.

Detta kan man höra mer om på heldagen om hur digitalisering påverkar fastighetsbranschen på Hotel At Six på måndag. Hela programmet hittar du här.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]