[ Annons ]

Christina Heikel, näringspolitiskt ansvarig hos Fastighetsägarna och projektledare för rapporten. Foto: Fastighetsägarna
Publicerat 8 december, 2021

Kriminaliteten skapar utsatta boendemiljöer

En ny rapport om hur boendemiljön påverkas av organiserad kriminalitet i utsatta områden ska leda till att man kan utveckla det trygghetsskapande och brottsförebyggande arbetet.

Fastighetsägarna och Fastighetsakademin har idag presenterat rapporten ”Så skapar vi socialt välmående bostadsområden”, skriven av Stiftelsen Tryggare Sverige och sociologen och författaren Maria Wallin. Där ges en lägesbild över trygghetsproblematiken i Västsveriges utsatta områden. Rapporten beskriver bland annat den organiserade brottsligheten och dess påverkan i de områden som benämns utsatta.

– Det är inte boendemiljön som skapar problematiken med organiserad kriminalitet. Det är kriminaliteten som skapar den utsatta boendemiljön. Vi måste arbeta verklighetsbaserat, kommenterar Christina Heikel, näringspolitiskt ansvarig hos Fastighetsägarna och projektledare för rapporten.

[ Annons ]

Gängkriminaliteten och den ofta tillhöriga narkotikahandeln, tillsammans med unga män som hänger i grupper i det offentliga rummet och i fastigheter, är de främsta orsakerna till att de som bor, vistas, och verkar i dessa bostadsområden känner en otrygghet, enligt Magnus Lindgren, generalsekreterare för Stiftelsen Tryggare Sverige.

I rapporten finns också en handledning för hur fastighetsägare kan arbeta för att minska problemen och skapa välmående boendemiljöer.

– Som fastighetsägare behöver vi arbeta med grundläggande sociala relationer i bostadsområdena, säger Maria Wallin i en kommentar.

Läs eller ladda ner hela rapporten här.

Missa inte vår intervju med Maria Wallin:

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]