[ Annons ]

Ola Möller. Foto: Sveriges riksdag
Publicerat 13 januari, 2021

”Inför individuella amorteringsplaner”

”Gör individuella bedömningar för amorteringskraven, och underlätta på det sättet för unga att köpa sin första lägenhet”. Det anser Ola Möller, S, riksdagsledamot i civilutskottet. 

I en debattartikel i Fastighetstidningen efterlyste sex socialdemokrater i civilutskottet förändringar så att fler ska kunna köpa ett egnahem. Vi ringde upp en av dem, Ola Möller, för att mer exakt reda ut hur dessa förändringar ska se ut. 

Ni skriver att äga sitt eget hem och att göra klassresan kan innebära en grundbult i den svenska modellen. Menar ni att långsiktigt ska de flesta äga och inte hyra sin bostad?

[ Annons ]

– Nej, absolut inte, att hyra en lägenhet passar i vissa situationer och äga i andra, den svenska modellen är att vi ska ha blandade bostadsformer och ha rätt boende på rätt plats. Men vi har sett hur många tack vara ägande av bostadsrätt eller ett småhus gjort en sorts klassresa när värden ökat och en sådan utveckling borde öppnas för fler. 

Har regeringen haft för mycket fokus på hyresrätter den senaste tiden? 

– Nej, det tycker jag inte. Vi ser att investeringsstödet har lett till ökad produktion av hyreslägenheter, men nu krävs även mer fokus på egnahem och då framför allt bostäder riktade till unga och förstagångsköpare. Idag är trösklarna på grund av amorteringskraven som störst när man har låg inkomst och på grund av Finansinspektionens regler gör bankerna inga individuella bedömningar.

Ni talar om ett välavvägt amorteringskrav för unga och förstagångsköpare. Hur ska det se ut? 

– Anta att en person med högskoleexamen går till banken, hen har just i stunden inte så hög inkomst men man kan räkna med att den kommer att stiga rätt snart. Då borde banken kunna göra en individuell amorteringsplan med lägre amorteringar i början av lånet för att öka senare i livet. Det skulle underlätta inträdet på bostadsmarknaden och inte ökar risken i det finansiella systemet nämnvärt.

Ni föreslår även startlån och annan typ av ingånghjälp för förstagångsköpare. Är det inte en risk att dessa förändringar sammantaget leder till att priserna ytterligare pressas upp och så att säga äter upp reformerna?

– Jo, den risken finns absolut och därför måste vi vara noga med att utreda hur förändringarna görs på bästa sätt för att undvika det, vi har inget skäl att trycka upp priserna på bostäder. För att jämna ut effekterna av amorteringar kan man tänka sig en differentierad modell där de med högre inkomst får amortera mer. 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]