[ Annons ]

Landala egnahem i stadsdelen Guldheden i Göteborg. Foto: Wikimedia Commons.
Publicerat 12 januari, 2021

Debatt: ”Staten behöver hjälpa till med första köpet”

Att skapa bättre villkor för billigare hyresrätter är viktigt. Men nu måste även regeringen se till att skapa goda förutsättningar för det ägda boendet. Det menar företrädarna i den socialdemokratiska riksdagsgruppen i civilutskottet i ett gemensamt utspel för en ny egnahemsrörelse.

Bostadsmarknaden har stått sig väl genom pandemin. Trots inledande oro för stora prisfall och minskad nyproduktion har det blivit precis tvärtom. Priserna på det ägda boendet fortsätter upp och under 2020 byggdes det fler lägenheter än året före. Att trycket på bostadsmarknaden hålls uppe beror till stor del på regeringens investeringsstöd. Det syns tydligt i statistiken då hyresrätten har kommit att dominera nyproduktionen 2020. Vi är givetvis glada för att regeringens politik för fler hyresrätter med rimliga hyror får genomslag. Men vi vill också se en stark nyproduktion av det ägda boendet. Här finns det mer att göra.

Vi menar att det är rimligt att se över amorteringskraven. Att låntagare ska amortera är klokt och i grunden rätt. Men alla de pålagor som skett under det senaste decenniet är med största sannolikhet inte motiverade. Framförallt är det orimligt med så framtunga amorteringar som nu är fallet. Unga och förstagångsköpare stängs ute eftersom amorteringarna är som tyngst i början av ett låns löptid. För unga människor innebär det att de ska amortera som mest när inkomsten är som lägst. Ett mer välavvägt amorteringskrav för unga och förstagångsköpare vore önskvärt.

[ Annons ]

Frågan om belåning är komplex. Vi värnar den finansiella stabiliteten. Allt för ofta har vi hört det klassiska ”den här gången är det annorlunda”. Dessvärre har historien lärt oss att det sällan är något annorlunda. Det är i regel samma gamla kris i nya skepnader som kommer som ett brev på posten.  Men att unga och förstagångsköpare kan behöva hjälp på traven är lika sant. Staten skulle behöva ta ett mer aktivt ansvar för att hjälpa till med det första köpet. Mellanfinansiering, startlån eller ingångshjälp. Kärt barn har många namn. För oss är namnet inte det viktiga utan resultatet. Regeringens utredning kring just startlån är därför väldigt välkommen. 

Vi socialdemokrater har alltid stått upp för det ägda boendet. Det räcker att säga HSB och Riksbyggen så borde alla tvivel om den saken vara skingrade. Lika så tål att påminnas om Egnahemsrörelsen där vi socialdemokrater drev på för att ge arbetarklassen ett ägt boende. För oss är möjligheten att äga sitt eget hem och att göra klassresan som det kan innebära en grundbult i den svenska modellen. Och alla upplåtelseformer har sina förtjänster och sina fördelar. Att kunna hyra sitt boende när man är ung eller när det är dags att lämna villan är lika viktigt. Unga människor måste kunna lämna föräldrahemmet för att påbörja sin väg in i vuxen- och arbetslivet utan att kastas ut på en otrygg andrahandsmarknad med höga hyror. Därför kommer vi att fortsätta driva på för en bostadsmarknad där bostaden ses som det fjärde benet i välfärdsbygget. Ett eget hem är en viktig del av denna dröm om ett tryggare Sverige.  

Johan Löfstrand (S), bostadspolitisk talesperson och riksdagsledamot i Civilutskottet 

Ola Möller (S), riksdagsledamot i Civilutskottet

Elin Lundgren (S), riksdagsledamot i Civilutskottet

Leif Nysmed (S), riksdagsledamot i Civilutskottet

Sanne Lennström (S), riksdagsledamot i Civilutskottet

Joakim Järrebring (S), riksdagsledamot i Civilutskottet

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]