[ Annons ]

Peter Malmén, vice vd Willhem. Foto: Willhem,
Publicerat 14 september, 2023

Hyreskonflikt i Malmö på väg att lösas

I Malmö ser den segdragna konflikten mellan Hyresgästföreningen å ena sidan och de fyra bolagen Heimstaden, Willhem, Trianon och Victoriahem på den andra att gå mot en lösning.

– Det verkar ganska lovande kort och gott!

Så sammanfattar Peter Malmén, finansdirektör och vice vd på Willhem, situationen i den segdragna konflikt med Hyresgästföreningen som drog igång när Heimstaden, Willhem, Trianon och Victoriahem den 31 mars valde att påkalla förhandling med Hyresgästföreningen om en ny hyresjustering för bostäder i Malmö 2023 (Rosengårds fastigheter var med från start, men valde att inte gå vidare efter strandning). De fyra bolagen menade att årets hyreshöjning på fem procent helt enkelt inte räckte för att få ihop kalkylen.

[ Annons ]

Konflikten accelererade efter att den påkallade förhandlingen strandade tidigt i somras och bolagen då valde att direktavisera den nya hyran, som höjts med 1,75 procent. Hyresgästföreningen slog bakut och begärde att den högre hyran skulle återbetalas till dem som valt att betala denna. På det la Hyresgästföreningen ett skadeståndsanspråk på 5 000 kronor per lägenhet för sammanlagt cirka 12 600 lägenheter. Motiveringen var att man menade att värdarna brutit mot förhandlingsordningen.

– Vi har för tillfället en bra dialog med hyresgästföreningen om hur vi ska lösa situationen. Det ligger ett förslag på bordet som alla verkar kunna acceptera. Men det är inte signerat än. Därför vill jag inte berätta exakt hur det ser ut, säger Peter Malmén.

Den stora förändringen inför nästa förhandlingsomgång ligger i att vi kan använda en skiljeman och att det finns en tidplan för när vi ska komma i mål.

Runt 80 procent av hyresgästerna valde att betala, och därmed godkänna, den nya direktaviserade hyran.

– Det backar vi inte på. Lösningen handlar inte om det, utan mer om en framåtblickande lösning, säger Peter Malmén.

Från och med årsskiftet finns möjligheten till ett oberoende tvistelösningsförfarande om förhandlingarna strandat. Det krävs dock att båda parter är överens om detta. I den nu aktuella tvisten ska Hyresgästföreningen sagt sig vägra denna lösning inför kommande förhandlingar.

– Det är ett hot som har funnits. Men vi utgår från att det nu försvinner, säger Peter Malmén.

Han vill nu hellre blicka framåt på den, enligt honom, pragmatiska lösning som nu ligger på bordet.

– Jag kan som sagt inte gå in på detaljer. Men den stora förändringen inför nästa förhandlingsomgång ligger i att vi kan använda en skiljeman och att det finns en tidplan för när vi ska komma i mål, säger Peter Malmén.


Haymanot Wachtmeister kommenterar konflikten.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]