Ett statligt stöd som ska täcka en tillfällig hyresrabatt för hyresgästen vid en större renovering. Hyresgästföreningen lanserar renoveringspaket Renovera Sverige.
En stor del av miljonprogrammens bostäder återstår att renovera. I en färsk rapport har Hyresgästföreningen gått igenom renoveringsbehovet. Där räknar de med att enbart nästa år kommer cirka 34 000 hyreslägenheter att genomgå en större renovering.
– Renoveringar är en självklart och återkommande del av en fungerande fastighetsskötsel. Men i frånvaro av bra ekonomiska villkor har renovering resulterat i skyhöga hyresökningar och renovräkningar, det vill säga att folk inte har råd att bo kvar. Nu går vi före och tar fram förslag som gynnar renoveringarna av de bostäder som verkligen behöver rustas upp men utan att det resulterar i en hyreschock för hyresgästerna, säger Marie Linder, förbundsordförande på Hyresgästföreningen.
Nu går vi före och tar fram förslag som gynnar renoveringarna av de bostäder som verkligen behöver rustas upp.
Det Hyresgästföreningen föreslår är att ett krav på infasning av all ny hyra införs, där hyror inte tillåts höjas mer än fem procent utöver den årliga justeringen. Krävs det större hyreshöjningar än så ska de istället fasas in till dess att den nya hyran är nådd.
För att göra det möjligt vill Hyresgästföreningen se ett renoveringsstöd. I deras modell täcker stödet 40 procent av infasningsförlusten. Används särskilt miljöanpassade renoveringsmetoder ges en miljöbonus där stödet täcker 50 procent av infasningsförlusten.
– Renovera Sverige-paketet skulle kunna sänka hyran för en vanlig hyresgäst med ungefär 1 200 kronor i månaden efter en renovering, möjliggöra energieffektivisering, renovering på svagare marknader och stärka möjligheten att genomföra löpande underhåll. Därtill gynnas hållbara miljörenoveringar och återbruk samtidigt som incitamenten till att genomföra onödiga renoveringar som hyresgästerna inte vill ha minskar, säger Ragnar Bengtsson, bostadsmarknadsanalytiker på Hyresgästföreningen och författare av rapporten Renovera Sverige.
Renovera Sverige-paketet skulle kunna sänka hyran för en vanlig hyresgäst med ungefär 1 200 kronor i månaden.
Idag erbjuder många fastighetsägare sina hyresgäster att välja mellan olika renoveringsnivåer. Inte sällan väljer en hel del det mer omfattande alternativet som ger ett högre hyrespåslag. Det skulle fortfarande vara möjligt enligt förslaget.
– Som huvudregel gäller infasningen alla lägenheter där det bor hyresgäster vid renoveringstillfället Samtidigt har vi skrivit att det bör vara öppet för värden och hyresgästen att avtala om avsteg från lagen om infasning av höga hyreshöjningar. Standardförbättringar av olika grad kan genomföras, med den skillnaden mot dagsläget att den nya hyran fasas in i stället för att slå till på en gång, säger Ragnar Bengtsson.
Han menar att det är viktigt att staten inte ersätter värden för hela infasningsförlusten då det ger incitament att utföra så kallade överrenoveringar.
– I Riksrevisionen och Boverkets utvärderingar av tidigare renoveringsstöd har just det varit en viktig lärdom. Vid infasning finns det alltid en slags förlust som infasningen ger upphov till. Infasning är redan idag praxis i många fall och det finns prejudicerande domar på området som förordar infasning, säger Ragnar Bengtsson.
Hyresgästföreningens stöd ska fungera ihop med bruksvärdessystemet då stödet ej utgår till en permanent lägre hyra, utan är att betrakta som stöd till en tillfällig hyresrabatt för hyresgästen.
Den större respekten för egendomsrätten jämfört med en del tidigare krav är naturligtvis steg i rätt riktning – som dessvärre förtas av kravet om obligatorisk infasning.
Martin Lindvall samhällspolitisk chef Fastighetsägarna Sverige, konstaterar att Hyresgästföreningens förslag om statligt renoveringsstöd förvisso inte skulle medföra någon reglerad inskränkning av hyresvärdens rådighet över sina fastigheter. Att använda det föreslagna renoveringsstödet är frivilligt.
– Den större respekten för egendomsrätten jämfört med en del tidigare krav är naturligtvis steg i rätt riktning – som dessvärre förtas av kravet om obligatorisk infasning, säger Martin Lindvall.
Återstår då frågan om de ekonomiska incitament i form av statliga är tillräckligt attraktiva för att göra vissa renoveringsval mer attraktiva än andra. Martin Lindvall ser det som tveksamt.
– För det första förväntas hyresvärden fortfarande själv bära merparten av infasningskostnaden (rabatten) och dessutom ge upp rätten att välja hyresgäst vid fördelning av lediga renoverade lägenheter. Upplägget blir därmed mindre attraktivt, säger Martin Lindvall.
Varför rabattera en standardhöjning för ett hushåll med god ekonomi?
Han tror att det för merparten av fastighetsbolagen skulle vara ett bättre val att avstå stöd och infasning. Han anser även att generella stöd av det slaget saknar träffsäkerhet, att tillräckliga hänsyn inte tas till de verkliga behoven.
– För mig är det en tvivelaktig användning av hyresvärdens och skattebetalarnas pengar. Varför rabattera en standardhöjning för ett hushåll med god ekonomi? säger Martin Lindvall.