foto: Magnus Glans
Publicerat 24 augusti, 2021

”Ge fler möjligheten att äga sitt boende”

En undersökning som HSB låtit göra visar att bostadsrätten ofta är ett billigare alternativ än hyresrätten. HSB:s Johan Nyhus menar att politikerna lägger för mycket kraft på hyresrätter.

Det kan vara dubbelt så dyrt att bo i en nyproducerad hyresrätt jämfört med en nybyggd bostadsrätt. Det enligt en ny undersökning som analysföretaget Prognoscentret har gjort åt HSB. Enligt undersökningen är bostadsrätten den billigare boendeformen i alla regioner som inkluderades, och det gäller även om boräntan och dagens prisnivåer på bostadsmarknaden inkluderas.

– Att hyresrätten skulle vara det billigare alternativet stämmer inte. Vi ska därför ge fler möjligheten att äga sitt boende. Idag stängs många ute från att göra det på grund av regler om amortering och andra regelverk, säger Johan Nyhus, förbundsordförande hos HSB.  

[ Annons ]

Johan Nyhus menar att hyresrätten på många sätt är en bra boendeform, inte minst då den möjliggör rörlighet. Men samtidigt anser han att politikerna lägger för stor vikt vid hyresrätterna, istället borde de genomföra förändringar som underlättar för unga som vill köpa en bostad.

– Vi märker att möjligheten skaffa ett eget boende inte finns där för många. Samhället behöver ta ett ansvar för att ungdomar ska komma in på bostadsmarknaden, säger Johan Nyhus

Bland de förslag som HSB lyfter fram finns bland annat startlån för unga och en översikt av amorteringskravet.

– Vi måste ta bort de strikta amorteringskraven. Låt bankerna själva titta på vad som är möjligt eller inte. Idag känns det som att Finansinspektionens rädsla för en överhettad bostadsmarknad styr, då blir det trubbigt. Det måste också bli attraktivt att spara pengar till framtida boenden. Lätta på skattetrycket för bosparare. Framförallt måste politikerna titta på helheten, säger Johan Nyhus förbundsordförande hos HSB.

Frågan är om Johan Nyhus tror att den politiska viljan att ta sig an de här utmaningarna finns?

– De samtal jag har haft med partiernas bostadspolitiska talespersoner visar att det finns en vilja. Men när de för vidare informationen uppåt försvinner allt hos departementen. Hos kommunerna finns också den politiska viljan men där finns problem med långa ledtider och resursbrister. Det saknas ett ordentligt politiskt samtal i frågan. Politiken borde vara intresserad av att hitta en bred lösning, säger Johan Nyhus.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]