Tamarinden blir en prototyp för hur Sverige kan accelerera klimatomställningen genom lokalt producerad och delad energi. Bild: Örebro kommun
Publicerat 13 november, 2024

Dom i högsta instans möjliggör mer delning av el

Högsta förvaltningsdomstolen har nu satt ner foten. Gränsen på 500 kW för energiskatt gäller inte om solcellsanläggningar kopplas ihop i ett internt nät.

Högsta förvaltningsdomstolen, HFD, har kommit med besked i två ärenden inom området Tamarinden i Örebro. Det en gäller ett så kallat icke koncessionspliktigt (rätten för ledningshavaren att anlägga och driva ett specifikt elnät) ledning  nät, där fyra solcellsanläggningar på olika byggnader inom samma fastighet och en solpark på intilliggande fastighet delar en gemensam anslutning till elnätet.

Det andra handlar om ett nät, även det icke koncessionspliktigt, som kopplar ihop solcellsanläggningar på olika fastigheter med olika ägare, inom ett bostadsområde.

[ Annons ]

I båda fallen konstaterar domstolen att  de olika solcellsanläggningarna ska ses som separata. En viktig principiell dom  eftersom det rått otydlighet om var är den så kallade 500 kW-gränsen för energiskatt ska gå.

Jonas Tannerstad, Örebrobostäder. Foto: Alexander von Sydow

Jonas Tannerstad, chef el och automation på Örebrobostäder, drar nu en lättnadens suck.

– Mest för att beskedet ger hopp om framtiden och den systematiska omställning av städer som är nödvändig. Den motvind som fanns i april med Skatteverkets överklagan av Skatterättsnämndens beslut om skattefri delning av elenergi i Tamarinden, har ersatts med en medvind som verkligen känns och ger ny energi i arbetet. Har sagt det förut och gör det igen – det viktigaste med Tamarinden är den kunskap om lösningar vi skaffar oss för att både bygga  nya stadsdelar, men även bygga om befintliga, säger Jonas Tannerstad.

I Örebros nya bostadsområde Tamarinden i Sörbyängen är ambitionen att bygga kunskap om hur hela städer ska kunna ställas om för att samverka i energisystemet. Där samverkar flera aktörer i byggandet av de cirka 800 lägenheterna. Här ska Örebrobostäders erfarenheter av att producera, lagra och dela elenergi i enstaka bostäder och kvarter skalas upp till stadsdelsnivå tillsammans med övriga byggherrar.

– Vi kan bygga nya stadsdelar och bygga om befintliga, med domen från Högsta Förvaltningsdomstolen så blir inte skattelagstiftningen ett hinder och vi känner att myndigheterna är med oss i denna omställningsresa, säger Jonas Tannerstad.

Ulrika Hansson, skattejurist på Fastighetsägarna.

Även Ulrika Hansson, skattejurist på Fastighetsägarna Sverige, välkomnar domen som hon menar är principiellt viktig.

– Domarna ger en viktig skjuts åt möjligheten att producera och dela el i lokala nät. Energiskatten är ofta en faktor som kan kullkasta kalkylen och gör att projekt inte blir ekonomiskt hållbara. Med den tolkning som nu görs av energiskattelagen blir det lättare. Men på sikt bör energiskatten på hållbara energislag naturligtvis tas bort helt och hållet, säger Ulrika Hansson.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]