Frans Bajanek, sjuksköterska, och arbetsledare på Fållan, har arbetat med och varit en av de drivande på Fållan med vaccinationsprojektet från dag ett. Foto: Erik Cronberg
Publicerat 27 april, 2021

”Det här är ett steg närmare något slags normalitet”

Nu är det kö till nattklubben Fållan igen. Men besökarna är iklädda munskydd och är utspridda med två meters avstånd istället för att dansa sig svettiga på någon av Fållans 3 000 kvadratmeter. 

Det senaste året har varit ett tufft år för all kultur- och konsertverksamhet. Nattklubben Fållan hade bara hunnit vara öppen i tre månader när de blev tvungna att stänga ner verksamheten på grund av coronaviruset. Men Martin Lagerberg, vd på klubb- och konsertarenan Fållan i Slakthusområdet i Stockholm, har en stor förståelse för att nedstängningarna var nödvändiga. Och han ser vaccinationerna som ett steg i rätt riktning. Ju fler som vaccinerar sig desto närmare kommer Fållan att återigen få vara nattklubb. Nu har nattklubben Fållan blivit ombyggd för att bli en vaccinationsmottagning för coronavaccinet.

[ Annons ]

Öppningen av vaccinationsmottagningen har flera gånger fått skjutas fram, men den 16 april kom de första besökarna.

– Det var en rörande stund när vi slog upp dörrarna. Det var tydligt att många av de som stod i kön hade haft ett väldigt tufft år, och att de nu hade stora förväntningar på att snart återfå något slags normalitet i sina liv. Det känns stort att få vara delaktig i att snabba på processen.

Martin Lagerberg, vd på nattklubben Fållan, ser fram mot tiden efter pandemin.
”2022 kommer, om restriktionerna släpper, bli det konserttätaste året någonsin” Foto: Oskar Hökerberg

När de slog upp portarna den första dagen så hade de 450 bokade, men efter några dagar så har de ökat takten till 700 vaccinationstider per dag, och framöver är tanken att de ska öka ännu mer.

– Vi har en rejäl överkapacitet i lokalen och vi planerar för att kunna ta emot 2 000 personer per dag. Men det är vaccinationstillgången som är det största orosmomentet. Det är svårt att planera när vi inte kan vara säkra på att själva råvaran kommer komma tid. Vi får kontinuerliga leveranser varefter men det finns en viss osäkerhet, så vi får se om vi kommer kunna öka tiderna så mycket. 

Hur kom det sig att ni bestämde er för att göra om nattklubben till en vaccinationscentral?

– Det var ett ganska enkelt steg. Jag hade en gemensam bekant med några som arbetar för Doktor 24, och när jag fick veta att de letade efter en publiklokal kändes det som klockren matchning.

Har förberedelserna varit problemfria?

– Vi trodde innan att bemanningen skulle kunna bli en utmaning men hittills har det gått bra att bemanna upp. Det enda verkliga orosmomentet är vaccintillgången. 

Första dagen var det 450 bokade vaccinationstider på Fållan, men snart kommer de kunna vaccinera 2 000 personer per dag.
Foto: Erik Cronberg

Det är inget nytt för Martin Lagerberg och Fållans organisation att vara flexibel och tänka nytt kring användandet av evenemangslokaler. 2015 hade Stockholm stora utmaningar med flyktingmottagandet och tack vare ett bra samarbete med organisationen Refugees Welcome, Nacka kommun och Atrium Ljungberg så kunde Nobelberget (fållans tidigare lokaler) omvandlas till ett tillfälligt transitboende för tusentals flyktingar från Syrien. 

– Att bygga infrastruktur, service och säkerhet för 50 000 festivalbesökare eller ett event för 2 000 personer kräver i mångt och mycket samma tänk, infrastruktur och resurser som ett massvaccinationscenter eller ett transit boende. När det kommer till anpassning av samhället till covid-restriktioner och vaccineringen tycker jag att det är olyckligt att evenemangsnäringen inte varit mer involverad. 

Det var tydligt att många av de som stod i kön hade haft ett väldigt tufft år.

Kommer Fållan bli en nattklubb igen?

– Japp, vi är redo och kommer öppna upp den 1 juni! Nej, skämt åsido, vi vet ännu inte när allt är tillbaka som vanligt igen. Om det kommer kunna bli precis som vanligt igen, men Fållan är framför allt perfekt som kulturarena och det hoppas jag den kommer att få vara igen. Om jag får gissa tror jag att vi har viss verksamhet i höst, men med begränsningar och restriktioner. 2022 kommer, om restriktionerna släpper, bli det konserttätaste året någonsin. Det är två förlorade års samlade konserter som skall klämmas in på ett och samma år. 

– Vår del av kulturbranschen står med enormt stora ekonomiska utmaningar. Och jag tror att branschen i stort kommer stå inför fortsatt stora förändringar de kommande åren. Vem vet hur allt ser ut om tre år? Hittills har det poppat upp en hel del roliga och kreativa lösningar inom evenemang och festival, men väldigt få av dem är ännu långsiktiga. Det ska bli spännande att se hur allt kommer utvecklas. Men vi gör det vi kan för att vi ska komma dit fortare – nu är vi med på insidan och får hjälpa till konkret för att nå målet med något slags normalitet igen. Det ska bli kul att se hur fort det kommer gå att få svenska folket att bli vaccinerade.

Nattklubben Fållan byggdes om för att bli vaccinationsmottagning.
Nu har de öppnat och än så länge finns inget datum för när de beräknas vara klara. Foto: Erik Cronberg

Längtar du dit?

– Ja absolut. Det kommer bli superhärligt när vi kan öppna Fållan som nattklubb igen. Men vi ska inte bara bli nattklubb igen utan vi siktar på att ta ett ännu större grepp om hela Slakthusområdet tillsammans med Atrium Ljungberg. Vi vill bygga den evenemangsplats som Stockholm inte har ännu och ta ett rejält grepp om Stockholms restaurang och bar-scen på platsen. 

[ Reportage ]
[ Nyheter ]
[ Krönikor ]