Martina Söderström, vd miljö och vatten, Sweco. Foto: Sweco.
Publicerat 9 juni, 2020

”Det finns ingen anledning att vänta på en omstart”

Klimat- och hållbarhetsfrågorna riskerar att sättas på paus i och med coronapandemin. Men bolagen bör istället se det som ett fönster att tänka nytt. Det menar Martina Söderström, vd för miljö och vatten, Sweco.

Coronapandemin har visat att en förändring är möjlig. Det är också temat för onsdagens paneldiskusion i den livesända talkshowen  Hela Stockholm ska leva. Där ska Martina Söderström tillsammans med Anni Carpelan, Utvecklingschef Fastighetsägarna Stockholm, Katarina Luhr, Miljö- och klimatborgarråd (MP) Stockholms Stad,  och Michael Eskils Hållbarhetschef AMF Fastigheter försöka besvara vad som krävs för att klimatfrågan inte ska förlora fokus?

Martina Söderström sitter, liksom många andra, hemifrån och jobbar när Fastighetstidningen ringer upp. Hon är imponerad över den digitala omställning som flera bolag har lyckats med under pandemin.

[ Annons ]

– Vi har gjort en enorm förflyttning inom digitaliseringen, verkligen ett jättekliv. Det är otroligt att vi på Sweco kan sitta 14 000 (av totalt 17 000, reds.anm.) medarbetare och jobba hemifrån, att det funkar, säger Martina Söderström.

För klimatet får det direkta, positiva effekter. Tack vare restriktioner och mer hemarbete reser vi mindre. Dessutom är samnyttjandet av bostaden för arbete också ett faktum. Men frågan är om effekterna kommer att hålla i sig?

– Det är jättesvårt att spekulera i vad som kommer att hända. Jag tror inte att vi kommer gå tillbaka till samma resande, men vad som blir det nya normala är omöjligt att veta.

Den nya normen efter krisen kommer att påverka hur vi bor och arbetar. Som fastighetsägare är det viktigt att tänka på vad de som använder och brukar fastigheten kommer att ha för behov i framtiden. Martina Söderström tror att en ökad adaptivitet och flexibilitet kommer ge stora konkurrensfördelar efter krisen. Men vi får samtidigt inte glömma klimat- och hållbarhetsarbetet som måste genomsyra affären.

– Vi har gjort en stor förflyttning digitalt och man kan fundera på vad som skulle krävas för att vi ska få till samma förflyttning när det gäller klimat och hållbarhet. Jag tror det handlar mycket om att se möjligheterna bortom utmaningarna.

Hur kan man göra det?

– Nu är vi inne i ett paradigmskifte där det finns ett öppet fönster för att tänka nytt. Det är inte bara en kris som innebär stora utmaningar, det finns även stora möjligheter till utveckling. Om man tänker att vi behöver göra samma kliv som vi gjort med digitaliseringen, då behöver man ta ett kliv från att förstå sin klimatpåverkan till att faktiskt gå mot handling och agerande. Få till lite action.

Kan krisen bli en omstart för branschen?

– Visst har vi brutit en del mönster, men jag tycker inte att man ska tänka att det är en omstart. Egentligen vet vi inte hur länge den här pandemin och restriktionerna håller i sig. Därför finns det inte så mycket att vänta på. Vi vet inte mycket om det nya normalläget, så varför vänta på en omstart när någonting är över? Det är ett fönster nu som kommer med stora möjligheter.

Hur kan man ta vara på möjligheterna, rent konkret?

– Det är viktigt att sätta ambitiösa mål för sin verksamhet och att redan nu peka ut en riktning för vart man ska. Våga ha en vision och låt den genomsyra alla led, tänk i det större perspektivet och ta hjälp och samverka med andra aktörer.

För fastighetsbranschen gäller det att lyfta blicken. Att se helheten och komplexiteten i verksamheten och låta fler aktörer komma in i hållbarhetsarbetet. Det är Martinas Söderströms övertygelse.

– Vi behöver titta mer på helheten – hur tar man sig till och från fastigheten och hur det ligger till med energiförbrukningen? Kan fastigheten bli självförsörjande eller till och med en producent av energi? Saker går mer och mer in i varandra och därför måste vi våga tänka utan för boxen och förstå att det finns fler aktörer att samverka med i gränssnitten. Det är ett utmärkt tillfälle att göra det nu.

Läs mer om Hela Stockholm ska leva här:

[Läs relaterade artiklar]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]