Foto: Shutterstock.
Publicerat 8 juni, 2020

Så ska Stockholm bli levande igen

Fastighetsägarna Stockholm lanserar Hela Stockholm ska leva. Initiativet inleds med tre dagar livesänd talkshow, där reportage, paneldiskussioner och webbinarium ska syfta till att kraftsamla inför återstarten av Stockholm när coronakrisen är över.

När coronakrisen är över är det dags för omstart. Det gäller inte minst Stockholm, som har drabbat hårt av pandemin. För att kunna bygga upp staden igen behövs framtidstro, menar Fastighetsägarna Stockholm och med hjälp av Hela Stockholm ska leva hoppas man skapa hopp när den värsta krisen är över. Enligt Oskar Öholm, vd på Fastighetsägarna Stockholm, är nyckelorden samverkan och nya lösningar.

– Kurvorna i Stockholm har pekat åt rätt håll under en väldigt lång tid, vilket gjort att folk har kunnat köra på i sina invanda mönster. Nu när krisen slagit till mot Stockholm behöver vi få igång kreativa samtal mellan politiken, besöksnäringen, handelsföreträdare och fastighetsägarna. Och det är det vi försöker göra med den här konferensen, eftersom en helt annan typ av samverkan krävs nu, säger han.

[ Annons ]

Det kan, enligt Oskar Öholm, handla om att staden måste gå från att säga ja eller nej till ett beslut, till att vara mer lösningsorienterad.

– De borde utgå ifrån vad de kan göra för att få saker att hända. Man skulle definitivt kunna titta på om det finns undantag från försvårande bestämmelser som kan införas för att underlätta för nya verksamheter och omstarter. Kan man göra ändringar i detaljplaner eller andra styrande dokument?

Hela Stockholm ska leva pågår 10–12 juni och bland programpunkterna märks bland andra ”Vad krävs för att klimatfrågan inte ska förlora fokus?”, Miljonprogrammets utmaningar – Vilken roll spelar fastighetsägare?” och ”Hur skapar vi liv i staden igen?”

– Vi vill flytta fokus från det som stängs ned, ställs in och flyttas fram, till vad vi kan göra nu. Förhoppningsvis kan vi sprida goda exempel från våra medlemmar och vad de gör, men även inspirera till att tänka framåt istället för att bara vänta in krisen, säger Oskar Öholm.

Förutom reportage, webbinarier och paneldiskussioner står även vi på livemusik på schemat, med Faal, Cornelia Jakobs och Matty Ray, samt matlagningsinslag med Tbilisis Hörna och Falafelbaren.

– Efter alla webbinarier under coronavåren kände vi att vi måste testa något annat. Men samtidigt var det viktigt för oss att signalera att vi är beroende av den levande staden, med ett rikt kulturliv och restauranger, säger Oskar Öholm. 

Datum och innehåll för livesändningarna

Onsdag 10 juni, kl. 13.00-14.00 

• Så tappar vi inte takten i klimatarbetet

• Resan mot planetpositivitet – webbinar med Fredrik Wikholm

• Vad krävs för att klimatfrågan inte ska förlora fokus? – panel med Anni Carpelan, Katarina Luhr, Martina Söderström och Michael Eskils

• Så driver vi innovationer för att minska utsläppen och öka klimatvinsterna – reportage från Gröna Solberga

Torsdag 11 juni, kl. 13.00-14.00 

• Hur skapar vi liv i staden igen?

• Så ska Stockholm återhämta sig – webbinar med Charlotta Mellander, Professor i nationalekonomi

• Hur skapar vi liv i staden igen? – panel med Helena Olsson, Anna Köning Jerlmyr, Per Lydmar och Annika Ånäs

• Sergels torg – från omöjlig plats till möjlig mötesplats – reportage

Fredag 12 juni, kl. 13.00-14.00 – 

• Miljonprogrammets halvsekel – från framtidsdröm till potential

• Stockholms miljonprogram ur ett historiskt och demografiskt perspektiv – webbinar med Jan Jörnmark

• Miljonprogrammets utmaningar – Vilken roll spelar fastighetsägare? – panel med Kent Persson, Dennis Wedin, Peter Esaiasson och Tomas Ernhagen

• Så går det till i praktiken – reportage med Per Ekelund, VD Victoria Park & Hembla

[Läs relaterade artiklar]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]