Miljöpartiets EU-parlamentariker Jakop Dalunde betonar vikten av att agera för hela Europas bästa när EU-parlamentet nästa vecka tar ställning till krav på långtgående energirenoveringar.
När ITRE, EU-parlamentets utskott för industrifrågor, forskning och energi, i början av februari tog ställning till förslaget att ställa ännu tuffare energikrav än kommissionens ursprungliga förslag röstade 49 ledamöter för förslaget, 18 emot och 6 lade ner sina röster.
Att Parlamentet vrider på ytterligare ett varv är snarast att betrakta som tradition. Något som delvis kan ha att göra med att parlamentet, till skillnad från kommissionen, saknar den stora stab som förbereder ett förslag med konsekvensanalyser. Delvis kan det också vara ett sätt att inta en offensiv förhandlingsposition i de kommande trepartsförhandlingarna mellan kommission, parlament och råd.
Deadline för att lägga ändringsförslag har inte infallit ännu, vilket gör att vi inte vet vad vi har att ta ställning till.
Det vanliga är att ledamöterna rösta ungefär likadant i plenum som i utskottet. Miljöpartisten Jakop Dalunde hörde till ja-röstarna i utskottet. Själv vill han inte spekulera i hur han kommer att rösta nästa vecka.
– Deadline för att lägga ändringsförslag har inte infallit ännu, vilket gör att vi inte vet vad vi har att ta ställning till. Det är därför svårt att svara i förväg kring hur vi ska rösta i enskilda detaljer, säger Jakop Dalunde.
När han resonerar mer allmänt kring bostadssektorns på EU-nivå fortfarande stora klimatavtryck pekar han på hur fossil gas fortfarande är den vanligaste formen av uppvärmning i stora delar av Europa.
– Det gör det otroligt viktigt att både energieffektivisera för att minska energibehovet och bryta beroendet av fossil gas, som ofta importeras från Ryssland eller andra auktoritära stater, säger Jakop Dalunde.
Som lagstiftare på europeisk nivå har jag ett ansvar att agera för hela Europas bästa.
Han menar att det därför är viktigt att lagstiftningen styr mot både lägre uppvärmningskostnader, hög klimatnytta och smarta renoveringar. Men Jakop Dalunde menar att han ännu inte haft möjlighet att i detalj göra en sådan bedömning.
– Sammantaget måste lagstiftningen om byggnaders energiprestanda hantera målkonflikten att minska klimatavtrycket och uppvärmningskostnaderna för många av unionens fattigaste medborgare i södra Europa, samtidigt som vi behöver en lagstiftning som rimmar väl även med svenska förhållanden. Som lagstiftare på europeisk nivå har jag ett ansvar att agera för hela Europas bästa, men kommer såklart noga att behöva bedöma enskilda förslag för att få en så bra helhet som möjligt, säger Jakop Dalunde.