Ett vanligt missförstånd är att dofterna sprids via själva ventilationssystemet.
Publicerat 8 december, 2016

Dålig ventilation ger dålig inomhuslukt

Det lagas en massa mat inför julen. Men alla uppskattar inte de härliga dofterna som sprids. Här är goda råd om ventilationsproblem.

Luktspridning är ett vanligt problem i många flerfamiljshus. Ett vanligt missförstånd är att dofterna sprids via själva ventilationssystemet. Det är dock sällan fallet. Det är oftast via olika otätheter som själva spridningen mellan lägenheter sker.

[ Annons ]

Vad är de vanligaste orsakerna till att dofter sprider sig mellan lägenheter?
– Det beror på vilken typ av ventilation fastigheten har. Vanligtvis beror luftöverföringar på olika typer av obalanser i systemet. De kan till exempel uppstå om någon täppt igen friskluftsintag eller kopplat in en köksfläkt på felaktigt sätt som skapar felaktigt tryck mellan bostäder och då ger upphov till doftöverföring, säger Anni Carpelan, utvecklingschef på Fastighetsägarna Stockholm.

Många stänger sina fönsterventiler helt när det blir kallt. Är det så bra egentligen?
– Friskluftsintagen finns av en anledning och ska inte stängas, i alla fall inte under några längre perioder. Tänk på effekten ofta blir den motsatta. Istället för att minska draget letar sig kall luft sig in genom andra otätheter.

Tyvärr är det ganska lätt att förstöra ett fullt fungerande ventilationssystem. Därför är det viktigt att de boende har kunskap om hur ventilationen fungerar.

Här är några goda råd på vägen:

Klicka på bilden för större storlek

Läs också:

Lär ut mer om luften

Det krävs noggrannhet, expertkunskaper och rättvisande specialinstrument för att få till ett bra inomhusklimat. Tyvärr är den bistra sanningen att lika svårt som att få det rätt – lika lätt är det att ställa allt på ända. De boende får sällan information om ventilationens funktion eller instruktion om skötsel. Det är inte ens säkert att fastighetsskötarna fått tillräcklig utbildning. Ofta är det enkla grejer som att ventilationsdon tas alltför sällan bort för att rengöras. Eller att de sätts igen vid ombyggnad.

Detta kan leda till onödigt höga driftskostnader och inte minst ohälsa både för hus och människor.

Det finns ett stort intresse för nya lösningar för osuppfångning i kök hos de som bygger täta hus.

Täta hus kräver rätt köksfläkt

Ju tätare hus som byggs, desto större blir utmaningen att få till en god innemiljö. Vanliga köksfläktar kan sätta hela luftflödet i en lägenhet ur spel och äventyra brandsäkerheten. Experten Per Kempe tipsar om hur du väljer rätt fläktsystem.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]