Bild på anställda som sitter och arbetar på ett kontor
Mauritz Carlström, Christian Ragnarsson och Jasmine Moradi – tre av hyresgästerna i co-working-kontoret Helio Hötorget. 
Publicerat 30 oktober, 2017

Allt fler vill dela kontor

Co-working-platserna blir bara fler och fler. Analytikern Erik Norrman spår att etableringstakten håller i sig.

Efterfrågan på co-working-spaces, eller kontorshotell, håller i sig. Den bedömningen gör Erik Norrman, analytiker och värderingsansvarig för region väst inom analysföretaget NAI Svefa.

[ Annons ]

– Vi ser ingen avmattning utan snarare en trend som kommer att öka i takt med digitaliseringens framfart samt att marknaden rör sig snabbare.

Under sommaren gjorde Wallenstam en av de hittills största uthyrningarna till en coworking-aktör när Convendum tecknade avtal om 5 000 kvadratmeter kontorsyta på Avenyn i Göteborg. Erik Norrman menar att det, till skillnad från mer klassiska kontorshotell, är just cityetableringar som sker just nu.

– I dagsläget är det främst i C,D,B och då i Stockholm som vi ser etableringar. Vi ser även ett par nyetableringar i centrala delarna av Göteborg samt Malmö.

– Mer klassiska kontorshotell har funnits en längre tid i Sverige men dessa kom till främst ute i mer sekundära lägen och i fastigheter där det varit svårt att hyra ut större kontorsenheter.

 

Det ställer givetvis lite nya krav på fastighetens utformning.

Erik Norrman, analytiker och värderingsansvarig för region väst, NAI Svefa

 

Fler stora etableringar är att vänta inom kort från konferens- och kontorshotellaktören Helio. Bland bolagets kunder finns Spotify, Tobii, Klarna och spelutvecklaren King. Företaget har hittills i år satsat 30 miljoner kronor på att utöka antalet co-workingplatser i befintliga och nya lokaler.

Erik Norrman bedömer att lokaler för coworking-verksamheter är en minst lika attraktiv investering som traditionella kontorsfastigheter.

– Det ställer givetvis lite nya krav på fastighetens utformning och flexibilitet. Tittar vi på fastigheternas kassaflöden så premieras normalt långa och stabila flöden och det är klart att korta kontrakt om en till tre månader inte är att föredra som investerare. Normalt är det dock så att lokalerna för co-working och kontorshotell hyrs ut till en operatör som i sin tur hyr ut i andra hand. Sett till detta scenario är vår bedömning att det inte påverkar värdena nämnvärt. Det kan snarare vara så att en fastighet får ett rejält uppsving med detta koncept.

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]