Gör om, gör rätt, gör hyresrätt var temat när Fastighetsägarna bjöd in till frukostseminarium. Politiker och representanter från Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen deltog i paneldiskussioner för att komma till rätta med den reglerade hyresmarknaden.
I boken ”Gör hyresrätt” gör journalisten Henrik Bredberg och hyresförhandlaren Jan FH Kockum upp med den reglerade hyresmarknaden. Samma bok var även utgångspunkt för Fastighetsägarnas frukostseminarium Gör om, gör rätt, gör hyresrätt, och förutom författarna själva bjöds det även på paneldiskussioner mellan Vänsterpartiets och Kristdemokraternas bostadspolitiska talespersoner Nooshi Dadgostar och Caroline Szyber, Hyresgästföreningens förhandlingschef Erik Elmgren, Svenska bostäders vd Pelle Björklund samt Nathalie Brard, chef hyresmarknad, Fastighetsägarna Stockholm.
Moderator var Fastighetsägarnas chefsekonom Tomas Ernhagen som, efter att författarduon presenterat sin och bokens tes om ett långsiktigt samarbete över blockgränserna är nödvändigt för att komma vidare, inledde seminariet med att undra om Nooshi Dadgostar och Caroline Szyber håller med om att den nuvarande hyresregleringen är en 70 år lång katastrof. Det påstår nämligen nationalekonom Assar Lindbeck i ”Gör hyresrätt”.
– Nej, svarade Nooshi Dadgostar.
Caroline Szyber var något mer uttömmande i sitt svar och menade att systemet hade sett helt annorlunda ut om vi hade inför det i dag.
– Att någon annan för hyresgästens talan, att förhandlingar strandar och att hyresgästen tvingas betala en tuff retroaktiv hyra, det tror jag inte är något som hade införts idag, sade hon.
Därefter följde en klassiskt höger-vänster-debatt gällande marknadshyrornas vara eller icke vara, där varken Nooshi Dadgostar eller Caroline Szyber kom med någon konkret lösning. De båda var dock överens om att något måste göras.
– Vi borde lägga om bostadspolitiken helt och hållet, jag håller med om det. Och vi tittar nu på statliga lån för byggande av hyresrätter, så att vi kan minska kostnaderna rejält för att få i gång byggandet – även av små bolag. Och jag håller med om att presumtionshyrorna är problematiska, sa Nooshi Dadgostar.
Caroline Szyber menade att branschen och politikerna inte bara kan utgå från Stockholm när man identifierar problem och lösningar.
– Vi behöver ha hyressystem som funkar för hela landet. Vi kan inte ha Hornsgatan i Stockholm som förebild när det kan funka betydligt bättre ute i landet, menade hon.
Både Caroline Szyber och Nooshi Dadgostar välkomnar en utredning om hur nuvarande system eventuellt kan förbättras och effektiviseras. Nooshi Dadgostar lät dock inte så positiv till utgången av en sådan utredning.
– Det är bara att titta på de länder som infört marknadshyror, det som händer är att hyrorna sticker iväg. Särskilt när marknaden är så överhettad som den är nu. Vi har i praktiken redan marknadshyra, men det är en förhandlad marknadshyra, menade hon.
Därefter stod ämnet hyresförhandling på agendan. Caroline Szyber och Nooshi Dadgostar lämnade scenen till förmån för Hyresgästföreningens förhandlingschef Erik Elmgren, Svenska bostäders vd Pelle Björklund samt Nathalie Brard, chef hyresmarknad, Fastighetsägarna Stockholm.
Erik Elmgren slog snabbt fast att ”Gör hyresrätt” visserligen är en intressant bok, men att den knappast blir årets julklapp. Han var inte heller särskilt imponerad av den föregående paneldebatten.
– Den var ett bra exempel på att diskussionerna förs väldigt långt ifrån både verklighet och förhandlingssystem. Det har nästan blivit en dogmatisk övertygelse att om man förändrar ett förhandlingssystem så kommer segregationen försvinna och byggtakten och rörligheten att öka. Så kommer det inte att bli. Sen frågar man: ”Varför kommer inte de billiga hyresrätterna ut på marknaden?” Svaret är: för att det bor människor i dem, sade han.
Erik Elmgren fick sedan frågan på vilket sätt han tycker att nuvarande förhandlingssystem funkar bra.
– Först och främst: inget system är perfekt. Men jag tycker att det här är det bästa sättet att sätta hyror på. Men vi kan bättre och vi ska utveckla förhandlingssystemet. Det handlar bland annat om snabbare förhandlingar, digitalisering och nya skiljemekanismer, svarade han.
Nathalie Brard, chef hyresmarknad, Fastighetsägarna Stockholm håller med om att det behövs förbättringar. Framför allt när det gäller den årliga förhandlingen.
– Den funkar inte över huvud taget, enligt min mening. Som det ser ut i dag så förhandlar vi med Hyresgästföreningen och eftersom det inte finns någon möjlighet att vända sig till någon oberoende medlingsfunktion så blir det oftast så att fastighetsägaren tvingas acceptera det bud som Hyresgästföreningen erbjuder. Och det är därför vi haft två år av fallande hyresutveckling, sade hon.
Debatten hettade stundtals till, men precis som politikerna lämnades inga hoppfulla försäkringar om ett mindre bistert förhandlingsklimat i framtiden. Men seminariet avslutades åtminstone med ett samförstånd att något måste göras. Det var samtliga överens om. Och frågan är om inte Erik Elmgren gav något som åtminstone liknade ett löfte om mer transparens gällande underlagen som ligger till grund för Hyresnämndens bud.