Mikael Damberg, inrikesminister och Anders Holmestig, vd Fastighetsägarna Sverige. Foto: Kristian Pohl, Regeringskansliet/Magnus Glans
Publicerat 22 september, 2021

Vill göra det enklare att vräka kriminella

Socialdemokraterna väntas gå fram med förslag som ska göra det lättare att vräka kriminella. På Fastighetsägarna ser man fram mot ett skarpt förslag.

Hårdare tag mot gängkriminella ingår i Socialdemokraternas riktlinjer inför partikongressen som hålls den 3–7 november. En skrivelse, som Aftonbladet idag skriver om, tar upp straffskärpningar, fler verktyg för polisen och skärpta sociala åtgärder. Där framkommer också att Socialdemokraterna vill göra det möjligt att vräka kriminella.

– Det är ingen mänsklig rättighet att få terrorisera sina grannar. Samhällets möjligheter att vräka kriminella måste bli större, säger inrikesminister Mikael Damberg i en kommentar till Aftonbladet.

[ Annons ]

Riktlinjerna innehåller inga konkreta detaljer på hur en lagskärpning ska utformas, de presenteras först senare i partiets valmanifest.

Belackarna är såklart inte sena att påpeka att man från Socialdemokratiskt håll var kritiska när Liberalerna presenterade ett likalydande förslag för någon månad senare.

Men frågan är på intet sätt ny. Att göra det lättare att vräka vid kriminell verksamhet fanns med i direktivet till ”Stärkt ställning för hyresgäster”. Dock menade utredaren, riksdagsledamoten Agneta Börjesson (MP), i sitt förslag att det inte främst inte handlade om en hyresrättslig fråga. Något skarpt förslag presenterades alltså inte då.

Anders Holmestig, vd Fastighetsägarna Sverige, ser ett stort behov av att åter aktualisera frågan, särskilt då det gäller lokalhyresgäster.

– Det behöver bli enklare att bli av med kriminella lokalhyresgäster. Det är här den organiserade och samhällsfarliga brottsligheten äger rum. Vi hör om penningtvätt, människohandel, vapenbrott, förberedelse till terrorbrott, narkotikabrott och prostitution som äger rum i lokaler.

Anders Holmestig menar att dagens regelverk är föråldrat, svårtillämpat och att beviskraven är orimligt höga.

– Här måste regeringen omgående se över lagstiftningen. Vi har en god dialog med regeringen om detta. Samtidigt kan man även se över lagstiftningen som rör kriminella bostadshyresgäster, säger Anders Holmestig.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]