Fri hyressättning i nyproduktion fällde regeringen. Nu råder det stor osäkerhet om vad som händer med januariavtalets bostadspolitiska reformer.
Regeringen har fallit. Stefan Löfven kan antingen välja att avgå eller att utlysa extraval. Eftersom det var Vänsterpartiets aversion mot utredningen om fri hyressättning i nyproduktion som utlöste misstroendeförklaringen – Sverigedemokraterna genomförde den – så är det naturligtvis högst oklart vad som nu sker med utredningsförslaget.
Martin Lindvall, samhällspolitisk chef Fastighetsägarna Sverige, hoppas att januariavtalets punkt 44 fortsatt kommer att finnas med i diskussionen.
– Vi måste utgå från att den politiska processen fortsätter. Utredningen tillkom ju som ett resultat av flera års konstateranden om brister på bostadsmarknaden. Det handlar inte om en plötslig ideologisk ingivelse hos några partier julen 2018, säger Martin Lindvall.
Har refererar till organisationens medlemsföretag som varit tydliga om att friare hyressättning är en viktig reform som skulle främja investeringar.
– Tar man bort delar av punkt 44 får man kanske ihop ett regeringsunderlag. Men vi förlorar angelägna förbättringar på bostadsmarknaden, säger Martin Lindvall.
Hos Hyresgästföreningen är tongångarna såklart annorlunda. Det är ingen hemlighet att man är starkt emot utredningens förslag. Men förbundsordförande Marie Linder säger samtidigt till Hem och Hyra att hon tycker det är tragiskt att frågan blivit en politisk spelpjäs som utlöst en regeringskris.
– Vi är partipolitiskt obundna och är inte en del av det politiska spelet. Den här frågan borde man kunna lösa på ett annat sätt. Vi tycker det här är en fråga som politiken borde lämna – ska parterna kunna förhandla måste man också ge dem det fulla mandatet, säger Marie Linder till Hem och Hyra.
I söndags gjorde statsminister Stefan Löfven och centerledaren Annie Lööf ett försök att undvika en regeringskris genom att lägga över på parterna att till den 1 september förhandla fram en lösning. Men V:s partiledare Nooshi Dagodstar avslog detta med motiveringen att Hyresgästföreningen mer eller mindre skulle hamna i en gisslansituation.
Martin Lindvall menar att det inte behövt bli så.
– Även om frågan var bredare var ju förutsättningarna när arbetsmarknadens parter förhandlade desamma. Även där sa man till parterna att det finns ett utredningsförslag som genomförs om man inte kommer fram till något annat. Och det gjorde man. Parterna såg en möjlighet att utveckla det förslag som fanns.
Martin Lindvall menar att även det nu aktuella förslaget kan utvecklas, utan att överge det grundläggande syftet, en friare hyressättning som delvis återställer prismekanismens betydelse för att främja investeringar där efterfrågan är som störst.
Den stora invändningen är väl att förslaget helt åsidosätter den kollektiva förhandlingsmodellen?
– Men det är ju inte ens sant. Förslaget bygger på en valfrihet för den som bygger mellan ett nytt system för trygghet vid individuella överenskommelser och de modeller som används i dag för att bestämma hyran. Och varför skulle inte Hyresgästföreningen kunna företräda enskilda medlemmar också i ett nytt system? Vad det tycks handla om är att Hyresgästföreningen alltid ska vara part i förhandlingar, inte ”bara” företräda enskilda hyresgäster, säger Martin Lindvall.