[ Annons ]

Foto: HSB.
Publicerat 4 september, 2020

Sveriges största solcellspark invigd

Den är 35 hektar stor och har en energiproduktion som motsvarar årselanvändningen för nära 5 000 lägenheter. Nu är HSB.s solcellspark utanför Strängnäs i drift.

Bygget av parken inleddes i somras och är ett samarbete mellan HSB Södermanland i och solenergiföretaget Energiengagemang. Med en total installerad effekt på 14 megawatt och en elproduktionskapacitet på 13 000 000 kWh, vilket motsvarar årselanvändningen för 4 650 lägenheter, i första etappen, är den Sveriges största. Södermanlands läns landshövding, och före detta justitieminister, Beatrice Ask invigningstalade.

– Solcellsparken i Strängnäs är ett påtagligt kliv in i framtiden. Den satsning som HSB Södermanland gjort innebär att många boende kan erbjudas riktigt bra el som minskar elproduktionens klimatpåverkan. Många vill bidra till att förverkliga Sveriges klimatpolitiska mål, men Strängnäs solcellspark ser ut att bli störst i Sverige med 41 600 solpaneler i den första etappen. Och det är en konkret investering som gör skillnad, säger Beatrice Ask.

[ Annons ]

Parken är belägen längs med E4:an utanför Strängnäs och det är i första hand bostadsrättsföreningar i HSB Södermanland som har erbjudits att köpa andelar i parken.

– HSB:s roll som hållbar samhällsbyggare gestaltar sig i denna fantastiska solcellpark. Vi har som en av landets ledande bostadsaktörer en möjlighet och ansvar att göra skillnad. Här skapar vi grön medlemsnytta samtidigt som vi bidrar till Sveriges energiomställning, säger Jon Leo Rikhardsson, vd HSB Södermanland.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]