[ Annons ]

Erik Elmgren, förbundschef Hyresgästföreningen, och Tomas Ernhagen, chefekonom Fastighetsägarna. Foto: Filippa Ländin/Magnus Glans.
Publicerat 7 september, 2021

”Sverige är inne i en mycket stark återhämtningsfas”

Hyreskraven 2022 bör ligga på en lägre nivå än förra året. Det anser Hyresgästföreningen och anger oro bland hyresgästerna under pandemin som orsak. Fastighetsägarnas chefekonom Tomas Ernhagen håller inte med.

Var tredje hyresgäst känner oro över sin privatekonomi till följd av pandemin, enligt en undersökning gjord av Enkätfabriken på uppdrag av Hyresgästföreningen. Därför bör kraven på hyreshöjningar 2022 vara lägre än föregående år, anser Hyresgästföreningen, som även anger obefintlig kostnadsutveckling med fallande BNP och mycket låg ränteutveckling som anledningar.

– Hyresvärdarna borde inte ha något behov av större hyreshöjningar. Låga höjningar skulle innebära en ökad trygghet för landets 3 miljoner hyresgäster. Det skulle innebära en viktig del i omstarten av landets ekonomi efter pandemin, säger Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen.

[ Annons ]

Låga höjningar av kommunala taxor och avgifter som gynnar fastighetsägarna är ytterligare anledningar till en försiktig hyreshöjning, menar Hyresgästföreningen.

– I stället för att bidra till ökad oro är det viktigt att vi skapar hyrestrygghet för landets hyresgäster, säger Erik Elmgren, förbundschef Hyresgästföreningen.

Tomas Ernhagen, chefekonom på Fastighetsägarna, håller inte med och menar att man måste ta hänsyn till att Sverige är inne i en mycket stark återhämtningsfas.

– Under andra kvartalet rusade BNP med nästan 10 procent på årsbasis. Den starka utvecklingen har dragit med sig kostnaderna uppåt. Enligt SCB har kostnaderna kopplade till produktionen av flerbostadshus stigit med nästan 7 procent under det gångna året. Allt pekar på att återhämtningen håller i sig, med fortsatt stigande kostnader som följd. Om vi vill ha många och väl underhållna hyresrätter i framtiden, måste hyresförhandlingarna utgå från denna verklighet, säger han.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]