[ Annons ]

Stockholms största sammanhängande solcellsanläggningen tas i drift
Publicerat 4 maj, 2021

Största anläggningen med solceller i drift

Stockholms största enskilt takmonterade solcellsanläggning tas i drift i Tomteboda. Den ska generera 400 000 förnyelsebara kilowattimmar per år.

Den gamla postterminalen Tomteboda har de senaste åren genomgått en omfattande renovering och modernisering och rymmer nu kontor, logistik och skolor. Som ett led i att göra fastigheten så hållbar som möjligt har en sammanhängande solcellsanläggning med 1465 solcellspaneler installerats på en takyta om cirka 4000 kvadratmeter.  

– Genom denna storskaliga solcellsanläggning vill vi bevisa att det är högst möjligt att producera förnybar energi och samtidigt göra det ekonomiskt försvarbart. Vi vill inspirera både staden, alla medborgare och även andra fastighetsägare kring vad som är möjligt med solceller på ett landmärke som Tomteboda, säger Jerker Victor, fastighetsutvecklare på Areim, och menar att fastighetsbolaget högt ställda mål kring minskad klimatpåverkan, ska vara klimatneutrala 2030 och måste agera nu.  

[ Annons ]

Tomteboda, samägs av Areim och Blackstone samt förvaltas av Obligo Real Estate. Projektering, utredningar och bygglovsansökningar påbörjades hösten 2019. Anläggningen slutbesiktigades och godkändes i april 2021.

– Vi är glada och stolta över att anläggningen nu driftsätts, och att vi genom överskottet som produceras även kan bidra till en export av grön el, säger Jerker Victor.

Under ett normalår kommer anläggningen producera cirka 400 000 kilowattimmar. Det motsvarar en genomsnittlig årsförbrukning för 80 villor, den energi som går åt till att brygga 16.4 miljoner koppar kaffe eller att ha en 40 watts glödlampa tänd i 1 200 år.

Utöver solcellsinstallationen har fler andra moderniseringar gjorts i och omkring fastigheten, bland annat av allmän- och miljöbelysning. Ett modernt cykelgarage med laddning för elcyklar, servicestation och tvättanläggning har byggts liksom ett gym med tillhörande yogastudio och omklädningsrum. Gång- och cykelvägar till och från fastigheten ses också över tillsammans med Solna stad för att stärka tillgänglighet och trygghet i området.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]