[ Annons ]

Foto: Shutterstock
Publicerat 11 januari, 2022

Stockholms bostäder åter i bubbelterritoriet

Efter en prisuppgång med 17 procent, den kraftigaste på 20 år, har Stockholms bostadsmarknad än en gång placerat sig bland de mest övervärderade i världen.

Detta enligt UBS senaste, Global Real Estate Bubble Index (UBS globala fastighetsbubbelindex), som varje år analyserar bostadspriserna i 25 världsstäder. UBS index fångar in typiska tecken på när fastighetsmarknader är överhettade. Bland parametrarna finns att priserna är frånkopplade från lokala inkomster och hyror, och andra obalanser i ekonomin, som belåning och byggaktivitet i relation till BNP. I den senaste mätningen, publicerad i oktober 2021, har obalanserna inte ökat lika mycket i någon annan europeisk stad sedan mitten på 2020 som i Stockholm.

Källa: UBS

[ Annons ]

Andra saker som UBS analytiker tittar på är hur lång tid det tar för en högavlönad specialist att få råd att köpa en 60 kvadratmeter stor lägenhet nära stadskärnan, och hur länge man måste hyra ut en lägenhet innan köpeskillingen är återbetald. I det förstnämnda fallet placerar sig Stockholm i mitten med nio år, medan hyresregleringar gör att staden, med en återbetalningstid på 34 år, hamnar på femte plats uppifrån, strax efter Paris, München, Hong Kong och Zürich.

Med hänsyn tagen till uppvärderingen av bostadskonsumtionen under pandemin tror jag knappast att det är en bubbla i Stockholm.

– Prisuppgången under pandemin speglar en uppvärdering av boendet och vikten av bostadsyta, vilket är en faktor som UBS modell inte klarar av att fånga upp. Med hänsyn tagen till uppvärderingen av bostadskonsumtionen under pandemin tror jag knappast att det är en bubbla i Stockholm. Mer intressant blir i stället att se om hushållens ökade intresse för bostadskonsumtion kommer att bestå framöver, framförallt när pandemin ebbat ut. Gör det inte det kan vi komma att få se en relativt stor prisnedgång, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]