Beskedet att KD vill gå vidare med betänkandet om fri hyressättning öppnar rent hypotetiskt för samarbete över blocken. Men från Socialdemokraterna är det nej.
Fredagens besked att KD nu vill gå vidare med förslaget om fri hyressättning i nyproduktion gav de som länge argumenterat för reformen visst hopp.
– Att KD intar en tydligare position innebär att frågan nu flyttas fram ett steg närmare till att bli verkligheten, sa exempelvis Kent Persson, samhällspolitisk chef för Heimstaden.
Kristdemokraternas bostadspolitiske talesperson Larry Söder var tydlig med att ett beslut att skicka ut det sedan länge färdiga förslaget på remiss ska tas av de fyra partierna i Tidösamarbetet. Där alltså Moderaterna tagit ett stämmobeslut att verka för att införa fri hyressättning i nybyggnation och Liberalerna har redan tidigare velat genomföra förslaget.
Återstår således Sverigedemokraterna. Där var det dock ett tydligt nej från, partiets bostadspolitiske talesperson Mikael Eskilandersson.
Även om det politiska klimatet just nu inte bäddar för blocköverskridande beslut, så finns det rent hypotetiskt en sådan möjlighet. Möjligen sockrat med någon form av återinfört investeringsstöd.
Det är meningslöst att remittera en produkt som inte stöds av en majoritet.
Här är det dock stängd dörr hos Socialdemokraterna.
– Det finns en tydlig majoritet i riksdagen mot förslaget om fri hyressättning. Därmed kan jag dela uppfattningen som förs fram av moderaternas bostadspolitiska talesperson, att det är meningslöst att remittera en produkt som inte stöds av en majoritet, säger Socialdemokraternas bostadspolitiska talesperson Jennie Nilsson i en skriftlig kommentar till Fastighetstidningen.
När KD:s Larry Söder resonerar kring eventuella fördelar med en bredare överenskommelse utgår han dock från att Socialdemokraterna trots allt skulle trycka på ja-knappen vid en omröstning
– Det skulle förefalla märkligt om Socialdemokraterna som har varit med om att ta fram propositionen skulle säga nej till den, resonerade Larry Söder.
Men Jennie Nilssons svar bör med enkel matematik alltså tolkas som motsatsen. Och det har visserligen aldrig heller funnits någon proposition, invänder Jennie Nilsson. Dock en utredning som sändes ut på remiss i juni 2021, men drogs tillbaka i juli samma år.
– Vi hade avgörande invändningar mot delar av utredningen. Om den skulle läggas som proposition så skulle vi rösta emot, säger Jennie Nilsson.
Hon anser att regeringen istället bör fokusera på förslag som kan bidra till att få fart på bostadsbyggandet och som har möjlighet att få en majoritet i riksdagen.
– Fri hyressättning når inte upp till något av dessa kriterier, säger Jennie Nilsson.