[ Annons ]

Nya Karolinska är en av de stora drivkrafterna i utvecklingen av Hagastaden. Illustration: White Tengbom Team.
Publicerat 10 juni, 2016

Solna växer så det knakar

Drygt 100 000 fler invånare till 2030, ett nytt storsjukhus, Sveriges största galleria och allt fler kontorsetableringar. Solna är en av de mest expansiva städerna i Sverige i dag.

Näringsliv | Solna är en av Sveriges snabbast växande städer. Befolkningen har växt med cirka 25 procent de senaste 10 åren, från cirka 60 000 invånare till cirka 76 000. Om bostadsbyggandet går som planerat kommer kommunen att ha drygt 100 000 fler invånare till 2030.

[ Annons ]

Kontor | Aktiviteten inom kontorsmarknaden i Solna är stor och Arena- staden och Hagastaden står för en stor del av de nya lokalytor som kommer ut i Stockholm.

Nya Karolinska är en av de stora drivkrafterna i området. Den nya stadsdelen innebär att Solna och Stockholm bokstavligen växer ihop. Solna får en naturlig integrering och koppling till Stockholms innerstad. Visionen för Hagastaden är 50 000 nya arbetsplatser till 2025, dock inte alla i Solna.

Vasakronan har gett Peab i uppdrag att uppföra en kontorsfastighet om cirka 16 000 kvadratmeter i Frösunda till en kontraktsumma om 300 miljoner kronor.

Handel | Under hösten öppnade gallerian Mall of Scandinavia, vilket tillförde 100 000 kvadratmeter handel  och restaurangytor till Solna samt ett nytt A-läge för handel i kommunen. Ägaren Unibail-Rodamco har även det närliggande och Solnas andra stora köpcentrum Solna centrum. Hyresgäster som Åhléns och Panduro har lämnat det betydligt mindre och äldre Solna Centrum till förmån för Mall of Scandinavia, och under våren lämnar även Nordea sitt kontor i Solna centrum för att flytta till Arenastaden.

Bostäder | Den nya tunnelbanan är en kraftig motor vid utvecklingen av nya bostäder. Sträckningen från Odenplan mot Arenastaden gör det möjligt att i framtiden bygga en station i Hagalunds industriområde, där Solna stad planerar för nya bostäder och arbetsplatser. Kommunen har höga ambitioner vad gäller befolkningstillväxt och för att klara ökningen behöver man bygga cirka 800 lägenheter per år. Solna har flera stora utvecklingsområden. Av de nya bostäderna planeras det största antalet i Hagastaden, Järvastaden, Nya Ulriksdal och Södra Huvudsta.

Investeringsmarknad | I februari sålde Fabege fastigheten Uarda 5, Vattenfalls huvudkontor, till den tyska fonden Union Investment Real Estate GmbH. Fastigheten såldes för 2 257 miljoner kronor, cirka 51 000 kronor per kvadratmeter, och är en av de största transaktionerna hittills i år. Direktavkastningen är bedömd till cirka 4,25 procent utifrån marknadsmässiga förutsättningar.

Slutsats | Det råder stor aktivitet på Solnas fastighetsmarknad och kommunen växer så det knakar. Solna har ett gynnsamt läge i Storstockholm. Med utvecklingen av Hagastaden får staden en tydlig koppling till innerstaden. Den nya tunnelbanan kommer att stärka stadens kommunikationsläge ytterligare och är en stark kraft vid utvecklingen av nya bostäder.

Kajsa Pettersson
NAI Svefa

Från 20 till 5 procents vakansgrad

Per-Arne Rudbert, vd för Humlegården. Foto: Gustav Kaiser.
Per-Arne Rudbert, vd för Humlegården. Foto: Gustav Kaiser.

Storleken har betydelse, konstaterar Per-Arne Rudbert, vd för Humlegården, ett fastighetsbolag som sedan 2005 etablerat allt mer av sina projekt i Solna.

— Solna strand tillsammans med Solna Businesspark och Sundbyberg centrum bildar ett område vi kallar 3 x S. När det förtätas och mer service kommer in blir området också allt mer attraktivt, säger Per-Arne Rudbert.

För tio år sedan var vakansgraden 20 procent, nu är den nere på 5 procent.

– Innerstan är fullbyggd och många av de tunnelbanetäta områdena är utnyttjade av kontor eller bostadsprojekt. I Solna finns det bra kommunikationer för såväl kollektivtrafik som för bilar. Expansionen kommer att fortsätta och vårt fokus är att bygga vidare på de tomter som vi har, dels i västra Solna och även i Hagalund.

Humlegården har nu planer på ett hotell nära Swedbanks huvudkontor, en fastighet som också Humlegården äger, dessutom ett kontorskomplex i Solna strand med 25 000 kvadratmeter som ska stå klart våren 2019.

Hyresnivån i Humlegårdens  bestånd i Solna börjar oftast från 2 000 kronor och över.

David Grossman

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]