Foto: Shutterstock
Publicerat 1 september, 2022

Snabbguide till valet – startlån och amorteringskrav

Med bara dagar kvar till valet 2022 presenterar Fastighetstidningen en guide till var de politiska partierna står i de viktigaste branschfrågorna – i dag hur partierna vill förenkla vägen till det ägda boendet.

Finansinspektion (FI) ställer sig i ett remissvar negativt till förslaget om startlån för dem som köper bostad för första gången, då man menar att det kan leda till inlåsningseffekter snarare än hjälpa förstagångsköpare in på marknaden.

Men bland de politiska partierna finns flera förespråkare.

[ Annons ]

Liberalerna har föreslagit att det ska finnas ett subventionerat bosparande för förstagångsköpare för att uppmuntra sparande.

Även Kristdemokraterna menar att subventionerat bosparande och startlån är sådant som kan hjälpa vanligt folk in på det ägda boendet.

Vi har tittat på den norska modellen.

Sverigedemokraterna är även de positivt inställda till bosparande, dock inte i statlig regi.

– Vi har tittat på den norska modellen, där det handlar om att få avdrag mot skattepliktig inkomst, sa Sverigedemokraternas bostadspolitiske talesperson Mikael Eskilandersson intervjuad i Fastighetstidningen.

Dock är, på den sidan av politiken, Moderaterna tveksamma. Partiets bostadspolitiska talesperson Viktor Wärnick menar att man istället borde återställa förutsättningarna för investeringssparkonton (ISK), som kan användas till bosparande.

På den andra sidan ställer sig Socialdemokraterna avvaktande:

– Från vår sida är det inte prioriterat. Framförallt för att vi inte är säkra på att det ger de positiva fördelningspolitiska effekterna, då det redan är förmånligt att spara i vissa sparformer, säger Johan Löfstrand, bostadspolitisk talesperson i S.

Det är redan förmånligt att spara i vissa sparformer.

Från Vänsterpartiet är det ett tydligt nej.

– Det är rimligare att statliga subventioner går till hyresrätter, som är den boendeform som de flesta kan efterfråga, än att rikta sig till en grupp som redan har ekonomiska förutsättningar att efterfråga en bostad på egen hand, säger partiets bostadspolitiske talesperson Momodou Malcolm Jallow.

Det är rimligare att statliga subventioner går till hyresrätter.

Miljöpartiet är betydligt positivare. Redan i förra valrörelsen drev man på för ett statligt subventionerat bosparande i kombination med startlån. 

Även Centerpartiet ställer sig positiva till att gå vidare med ett regelverk som möjliggör subventionerat bosparande.

Fyra av åtta riksdagspartier  – Sverigedemokraterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Centerpartiet – är öppna för att ta bort det så kallade skärpta amorteringskravet.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet ställer sig bakom det nuvarande amorteringskravet, medans Moderaterna säger sig vilja tillsätta en oberoende utredning för att vid behov föreslå förändringar.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]