Foto: Erik Juhlin/HSB
Publicerat 26 februari, 2019

Smart ventilation byggdes in i fasaden

Genom att montera kanaler för ny FTX-ventilation i fasadens nya tjockare isolering har HSB lyckats halvera energianvändningen i en av sina fastigheter i Västertorp i Stockholm.

För två år sedan började det planeras inför renoveringen av fastigheten Skidstaven i Västertorp, byggd 1948. Planen var att tilläggsisolera och renovera fasadputs, samt montera energieffektiva balkongdörrar och fönster. Men ganska snart insåg man att den tekniskt omoderna ventilationen med tilluft via springventiler ändå skulle resultera i en fortsatt hög energianvändning. Detta fick HSB att besluta att testa en ventilationslösning som är relativt ny på marknaden.

[ Annons ]

– För frånluft används befintliga kanaler från badrum och kök. För tilluft har ett nytt kanalsystem monterats i fasadens nya, tjockare isolering. En större investering, men tack vare energibesparingen kan vi räkna hem installationen av FTX-ventilationen och utökad isolering på tolv år, säger Kristian Gauffin, projektchef på HSB Stockholm.

De senaste fyra månaderna har den totala energianvändningen i fastigheten närapå halverats. Från 144 till 77 kilowattimmar per kvadratmeter och år. Utöver en rejäl energibesparing har renoveringen inneburit flera fördelar ur hyresgästernas perspektiv. Kallras och köldbryggor från fönster och balkonger är borta, precis som ljud från fönsterventiler.

– Men framför allt upplever de boende en helt annan inomhuskomfort med en jämnare temperatur och renare luft, säger Kristian Gauffin

HSB Stockholm undersöker nu möjligheten att använda samma teknik i samband med upprustning av flera andra fastigheter.

Läs mer om liknande ventilationslösningar här och här.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]