Bergskammens fasad i Karlstad täcks av plåt. Foto: Bevego
Publicerat 3 april, 2024

Plåt har blivit hett igen

Stora delar av fasaden i projektet Bergskammen i Karlstad täcks av plåt. Ett material som fått ett uppsving de senaste åren.

Fasadmaterialen på de tre fastighetskropparna varierar mellan plåt, tegel och trä, där kombinationen ser olika ut på varje hus. Plåttäckningen ansvarar VHT Byggplåt för, och arbetsledaren Conny Johansson tycker att det är roligt att plåt som fasadtäckning är på väg tillbaka.

– Det var ett problem på 1980- och 1990-talet med att plastfärgen torkade ut, och då flagnade färgen bort. Men i dag är det en helt annan typ av färg och då existerar inte de problemen. Så vi har sett en stor uppgång de senaste åren, och har börjat använda det i många utföranden och former.

[ Annons ]

Det finns många fördelar med plåt, förklarar han.

– Det är i princip underhållsfritt. Du behöver aldrig måla om, det räcker att spola av. Sen är det miljövänligt eftersom plåten håller i minst 50 år, och efter det kan man återvinna den. Det är även väldigt mångsidigt eftersom man kan använda det överallt, inte bara som fasad eller tak.

När VHT Byggplåt fick uppdraget inledde Conny Johansson en dialog med arkitektfirman, som först ville ha så kallad bandtäckning på fasaden. Eftersom husen är sex våningar höga är det i princip omöjligt att tillverka så långa plåtar. I stället föreslog Conny Johansson en skivtäckning där banden delas med tvärfalsar, något som firman använt på fasader tidigare.

Conny Johansson erkänner att det blev lite extra pusslande i och med att fönster, balkonger och andra hinder gjorde att plåten måste ”hackas” ner till mindre skivor för att anpassas efter just den platsen där den skulle sitta.

– Det är ju också roligt att det är tre olika material på husgrupperna, material som man sen har mixat ihop. Jag tycker resultatet blev riktigt bra.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]