Alla har vi sett en ilsken skrivelse på en vägg i tvättstugan eller trapphuset, vissa har kanske fått en i sin brevlåda. Men en ny undersökning visar att de flesta helst pratar med grannen istället.
Att svenskar i allmänhet helst löser grannkonflikter med lappar för att undvika konfrontation verkar ha en svag förankring i verkligheten. Åtminstone om man ska tro på svaren i den undersökning om grannsämja i Stockholm som Novus gjort på uppdrag av Stockholms Kooperativa Bostadsförening, SKB.
Endast fem procent säger att de skulle lägga en arg lapp i grannens brevlåda, medan åtta procent uppger att de skulle sätta upp en lapp på anslagstavlan. Istället är det hela 42 procent som vill lösa konflikten genom att prata med grannen i fråga.
Dessutom svarar 73 procent att den mest uppskattade egenskapen hos sina grannar är att de har en trevlig attityd. Det är viktigare än att de inte stör eller inte skräpar ned.
– Den här undersökningen visar att grannsämja är mycket viktigt för en stor majoritet, så många som 88 procent uppger att den är mycket eller ganska viktig för att man ska trivas. Man har en vilja att anstränga sig för att vårda och främja grannsämjan och gör det på mer konstruktiva sätt än att skriva arga lappar, kommenterar Madeleine Brisère, förvaltningschef på SKB.
Parallellt med Novus-undersökningen har SKB ställt samma frågor om grannsämja till sina medlemmar, och där svarar 82 procent att det viktigaste är att grannar har en trevlig attityd. 95 procent anser att grannsämja är viktigt för att trivas där man bor.
– Den kooperativa hyresrätten är en boendeform som också skapar relationer mellan grannar, man engagerar sig i kvartersråd, i boendemiljön och i SKB som förening. Det för människor närmare varandra, säger Madeleine Brisère.