En skälig höjning av presumtionshyran får högst vara hälften av den årliga procentuella höjningen. Nu har Svea hovrätt i två mål klargjort en het fråga för bostadsbolagen som bygger nytt.
Domen i hovrätten som kom idag torsdag rör två mål som tidigare prövats i hyresnämnderna. I Umeå är det 1 500 lägenheter där fastighetsägaren yrkade på höjningar mellan 4 till 5,7 procent för åren 2017-2020. Här sänker hovrätten höjningen till 0,98 procent. Man godtog enbart yrkandet för 2020. I Karlstad ville en hyresvärd ha en höjning med 2,1 procent för åren 2014–2020. Utslaget i hyresnämnderna blev noll i båda fallen, men Svea hovrätt godtar höjningen.
Hyresnämnderna ansåg att fastighetsägare blir överkompenserade om hyran höjs lika mycket i procent för presumtionshyror som andra hyror och att det skulle leda till att gapet mellan presumtionshyror och brukshyror skulle öka under de 15 år som presumtionshyran gäller.
Nu står det i lagtexten att presumtionshyrorna får ändras i den utsträckning det är skäligt med hänsyn till den allmänna hyresutvecklingen på orten. Här landar hovrätten i att hyran endast får höjas hälften så mycket som den årliga procentuella höjningen av bruksvärderade hyror och med maximalt tre procent per år. Det blir nu en prejudicerande dom även för framtida tvister som kan uppstå kring höjningar av presumtionshyror.
– Vi välkomnar att presumtionshyran får höjas årligen, det var bevisligen inte självklart för hyresnämnden, säger Benny Axelsson, fastighetsjurist och chef för Hyresförhandling på Fastighetsägarna MittNord.
Men han tror inte att begränsningarna i höjningarna som hovrätten satt kommer sända rätt signaler till bostadsbyggare.
– Om du inte kan räkna med att få kostnadstäckning fullt ut kan det minska byggviljan. Presumtionshyran ska fungera som en trygghet för projekt 15 år fram i tiden men som det ser ut nu finns stor osäkerhet kring vad som händer när det har gått 15 år. Ska hyran då sänkas till bruksvärdesnivå? Ett gissel för branschen, säger Benny Axelsson.
Hyresgästföreningen ger även de ris och ros till Svea hovrätts dom.
– Bra att rätten fastslagit att presumtionshyror inte per automatik ska höjas i nivå med övriga hyror och att det ska göras en skälighetsbedömning för orten. Men deras matematiska beräkningsmodell tycker vi är fyrkantig, här borde man överlåta till parterna att förhandla, säger Susanna Skogsberg, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.