[ Annons ]

Blir någon skadad till följd av att taket inte har skottats blir fastighetsägaren ansvarig. Foto: Shutterstock
Publicerat 7 december, 2021

Nu är det dags att se upp

Glöm inte att du som fastighetsägare har ett stort ansvar för taksäkerheten. Här är goda råd från Hans Bergström på Plåt & Ventföretagen.

Förra vintern föll nästan hela säsongens snö under två decemberveckor. Det var bråda dagar för takskottarna. Hans Bergström, som är ansvarig för licensutbildningen ”Skotta säkert” på Plåt & Ventföretagen, konstaterar att det gick bra även om det bitvis var svårt att få tag på takskottare med god kunskap om hur de ska arbeta för att undvika skador på fastigheter, personer och egendom.

– Tanken med Skotta Säkert är att i första hand att minimera skador på personer och egendom. Tidigare skottades många tak sönder eftersom det användes allehanda olika verktyg som inte har på ett tak att göra. Det har minskat avsevärt sedan vi lanserade Skotta Säkert. Att de flesta försäkringsbolag kräver att man ska ha genomgått utbildningen för att försäkringen ska gälla har nog bidragit till att det spridit sig.

[ Annons ]

Vad är viktigast att tänka på om snön börjar dimpa ner i mängder?

– Jag skulle nog säga att det viktigaste är att fastighetsägaren ser till att inspektera taken tillsammans med det företag man anlitar innan snön faller. Som arbetsgivare är man ansvarig för att personalen kommer ner i samma skick som när den gick upp. Då måste man se till att det exempelvis finns fästanordningar för säkerhetslinor och att de verkligen håller om någon skulle halka. Sen är det också bra att veta att taket är i gott skick så att det håller för både snö och den som skottar.

Hur brådis är det att få ner snön?

– På vanliga hus är det sällan någon större fara att taken ska rasa in. Då är det betydligt större risker med dåligt isolerade vindar som gör att det bildas istappar som kan vara riktigt farliga. Om inte takskottarna kan komma direkt är det viktigaste att man som fastighetsägare ser till att varna och spärra av på ett vettigt sätt.

Fastighetsägaren ansvarig vid olycka  

Blir någon skadad till följd av att taket inte har skottats blir fastighetsägaren ansvarig, enligt en dom i Högsta domstolen efter att en person avlidit till följd av skador från fallande istapp. Läs mer om ”Skotta säkert” och se listan över de licenserade företagen.

Värmekablar som står på året runt är stora energitjuvar. De bör funktionstestas varje år. Det och fler tips hittar du här:

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]