Foto: Regeringen.se
Publicerat 15 juni, 2021

Morgan Johansson om V:s hot: Halsstarrigt och inte seriöst

Det är halsstarrigt och inte seriöst, det här är ingen lek. Justitieminister Morgan Johanssons svar på hotet från Vänsterpartiet att lägga ett misstroendeförklaring kring frågan om fria hyror, var inte nådigt.

Hotet om misstroendeomröstning  från Vänsterpartiet tidigare idag tvingade fram Morgan Johansson till en snabbinkallad pressträff. Det var en rätt irriterad justitieminister som man kan säga läxade upp V-ledaren Nooshi Dadgostar för att hon mitt i två kriser (pandemin och påföljande ekonomisk), dessutom hotar med att försätta Sverige i en regeringskris.

– Det är inget som någon medborgare oavsett partisympatier, är intresserad av. Det är något man inte ska göra lättvindigt. Hamnar vi i ett politiskt limbo kan det bli en högerregering. Min känsla är att Vänsterpartiet inte tänkt igenom konsekvenserna av sitt agerande, sade Morgan Johansson. 

[ Annons ]

Vänsterns krav att avstå från att genomföra de föreslagna förändringarna i hyreslagstiftningen anser Morgan Johansson är för tidigt väckt eftersom det enligt honom inte finns något regeringsförslag. 

– Det kommer en proposition i början av nästa, den ska vi gå igenom och den kan justeras, men vi kan inte nu dra tillbaka något som inte finns. 

Det andra kravet från V, som man kan säga är deras livlina för att inte sätta planen i verket, nämligen att regeringen förhandlar med Hyresgästföreningen, är något som Morgan Johansson öppnar för, men då i sedvanlig remissrunda.

– Vi har en kontinuerlig dialog med Hyresgästföreningen. De kommer att vara en viktig remissinstans i den fortsatta hanteringen. Och vi måste prata med alla, med Fastighetsägarna och Allmännyttan.  

Morgan Johansson tog även chansen att det han menar ”klara ut vissa missförstånd” om fria hyror. 

– I debatten talas det om fri hyra i det befintliga beståndet, för tre miljoner hyreslägenheter. 

Så är det inte. Förslaget gäller en väldigt liten del, kanske 0,5 procent av beståndet, varje år. Inte ens på hundra år kommer en sådan förändring att tränga ut de befintliga systemen, sade Morgan Johansson. 

Han påpekade vilket han även gjort tidigare att det finns delar som regeringen ogillar i förslaget, som att det ska gå att ändra hyra mellan hyresgäster. 

– Vi får i slutändan förhandla mellan de fyra partierna i januariöverenkommelsen och jag är säker på att C och L vill ha ett system som är tryggt för hyresgästerna.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]