På Beteendelabbet menar man att nudges gör det lättare att intuitivt ta till sig ett budskap. Foto: John-Daniel Isacsson
Publicerat 16 april, 2020

Lättare hålla distans med emojis

Håll avstånd och tvätta händerna! Alla vet vad som gäller, men nudging kan göra det ännu enklare att följa riktlinjerna. Därför har Beteendelabbet har tagit fram gratis nudgematerial för offentlig miljö.

Överallt kan man se uppmaningarna att följa riktlinjerna som Folkhälsomyndigheten gått ut med för att sakta ner smittspridningen. Men informationsinsatserna når inte alltid fram. Och ibland glömmer vi. Beteendelabbet, som är experter på nudging, har därför tagit fram nudges som ska aktivera de livsavgörande besluten vid rätt tidpunkt.

– Våra beteenden sker i stor utsträckning ganska omedvetet och det kan vara svårt att skapa nya beteenden i redan invanda mönster. Istället följer vi flocken och gör som andra gör, styrs av känslor och av vana och rutin. Information är bra. Men att kommunicera information där beteendet faktiskt sker, eller borde ske, är bättre, säger Linda Lindström, beteendestrateg på Beteendelabbet.

[ Annons ]

Hon hänvisar till forskning som visat att vi lättare och snabbare att uppfattar budskapet i en text med emojis som kan associeras med känslor.

– Vår hjärna är programmerad för att snabbt kunna läsa av ansiktsuttryck och kroppsspråk. Det kan vara en förklaring till varför vår hjärna processar emojis som mer emotionell kommunikation, säger Linda Lindström.

Materialet finns att ladda ner gratis här.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]