[ Annons ]

Erik Nises (S), ordförande kommunstyrelsen. Foto: Henrik Hansson
Publicerat 20 juni, 2024

Kommunalrådet i Borlänge kritisk till ”de nya industrialisterna”

Northvolts beslut att inte starta en batterifabrik i Borlänge leder inte till så stora effekter, säger kommunalrådet Erik Nises (S). Han anser att aktörerna i den gröna omställningen inte vet hur man driver industrier.

Till sist kom så beskedet från Northvolt: det blir ingen batterifabrik i Borlänge. Och marken där tidigare Kvarnsvedens pappersfabrik låg ska avyttras.

Det talades om 1 000 till 1 500 jobb när produktionen skulle dra i gång i slutet av 2024. Även Northvolts medgrundare och före detta borlängebon Harald Mix gladde sig över planerna i sitt sommarprat förra året.

[ Annons ]

Optimismen spirade även i kommunhuset när Fastighetstidningen i december förra året träffade kommunalrådet Erik Nises på kommunkontoret i Borlänge. Inget beslut av etablering var då fattat och Erik Nises antydde att staden skulle klara sig bra även utan en batterifabrik – marken vid Kvarnsveden är attraktiv för annan verksamhet.

– Northvolt ställde ut stora löften, men som tur var har vi inte dragit i gång projekt som vi får äta upp nu. Inga byggen av nya bostäder kopplade till etableringen, inte heller tillfälliga bostäder till byggarbetare som Northvolt ville ha. Vår linje var att vi inte trycker på knappen förrän det är klart med fabriken, säger Erik Nises.

Så ni har varit skeptiska till Northvolts planer?

– Lite skeptisk ska man alltid vara, men man måste ändå tro på företag som säger att de ska etablera och satsa. 

Göran Greider, ledarskribent och debattör i Dala-Demokraten går hårt åt Northvolt i ett ledarstick. Han ifrågasätter hela bolaget och deras satsningar på batterier. Greider antyder även att det kan vara första tecknet på ”en bubbla vi ser spricka”

Erik Nises skrattar lite åt Greiders åsikter.

– Han tar väl i lite väl mycket. Jag undrar ibland hur vi kan representera samma parti. Men det jag ser och oroas över är tillvägagångssättet hos Northvolt och andra aktörer i den gröna omställningen. Man ställer ut stora löften och har en affärsmodell som går ut på att växa snabbt och bli världsledande, något som påminner om techbolagen, säger Erik Nises.

Han ställer sig frågande till om denna ”nya industrialism” är rätt modell för fabriker som ska producera varor.

– Hade jag fått hundratals miljarder för att bygga en gigantisk batterifabrik i Skellefteå och dessutom i Göteborg, Tyskland och Kanada, då skulle inte min första tanke vara att dessutom köpa en pappersfabrikstomt i Borlänge, säger Erik Nises.

Han tycker att det finns en okunskap om hur fabriks- och industrietableringar fungerar; att de nya aktörerna talar ett annat språk som han inte känner igen. 

– Jag tror på den gröna omställningen, men den förtjänar duktiga industrialister. Det är bra om folk vet hur man driver en fabrik och kan agera på en bruksort, att det är industrialister som förstår de långsiktiga värden. Folk kan tappa tilltron om man inte ser att det funkar – och det kommer att stärka de som tvivlar.

Vad kommer då att hända med marken i Kvarnsveden? Northvolt skriver i en pressmeddelande att bolaget för en ”diskussion med flertalet aktörer” om markens framtid.

– Min farhåga är att Northvolt säljer Kvarnsveden till första bästa och jag har all anledning att tro att de vill göra en snabb exit för att få tillbaka pengarna. Nu anser jag att de har moraliskt ansvar för att området hamnar i goda händer och att det i längden blir bra för Borlänge, säger Erik Nises.

Han vill inte ha ett datacenter som slukar energi och inte ger några arbetstillfällen, och inte heller det han kallar ”ett pit stop till Sälen med Lasses sega gubbar” – alltså lågprismarknader med överskottsmaterial.

– Borlänge är en industristad, betonar Erik Nises.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]