[ Annons ]

I Kristineberg, strax öster om Vallentuna centrum, utvecklar Sveafastigheter 174 lägenheter. Illustration: Sveafastigheter
Publicerat 21 december, 2021

”Inte alls säkert att trähusen klår betongen”

Två likadana hus, byggda under samma förhållanden. Det ena i trä, det andra i betong. I ett fullskaligt experiment ska Sveafastigheter ta reda på vilket som i slutändan är klimatsmartast.

Beskedet att Cementa riskerar förlora sitt tillstånd att bryta kalk på Gotland kom som en chock för många i byggbranschen. Men det dyker också upp exempel på hur man tänker nytt kring hållbara lösningar.

Sveafastigheter, som följer Cementafrågan, har precis påbörjat sitt bygge av ett nytt kvarter i Jordbro. Där är målet att minska klimatavtrycket avsevärt jämfört med andra byggen, något som också bidragit till en minskad användning av ny cement.

[ Annons ]

– I Jordbro använder vi, förutom en optimerad stomme och återvunna armeringsjärn, så kallad grön betong där restprodukter från masugnarna tas till vara, i stället för att bara tillsätta nytt, säger Görel Hällqvist affärsområdeschef för projekt hos Sveafastigheter.

Görel Hällqvist, affärsområdeschef för projekt, Sveafastigheter.

Företaget är också i startgroparna för ytterligare ett hållbarhetsinitiativ, där två nästan identiska kvarter ska byggas för att kunna jämföras med varandra.

– Vi ska göra en fullskalig jämförelse av två likadana hus i Vallentuna, vilka byggs samtidigt och under samma klimatmässiga förhållanden. Det enda som skiljer dem åt är konstruktionen, där det ena byggs i grön betong och det andra i trä. Vi kommer att följa hela processen med särskilt fokus på hur koldioxidutsläppet skiljer dem åt, hur det är att arbeta på respektive bygge och hur hyresgästerna trivs i de respektive husen, berättar Görel Hällqvist.

Är det inte redan givet att trähusen vinner?

– Det är möjligt. Vi vill ta ett helhetsgrepp där vi också ser till skogsavverkningens påverkan på exempelvis biologisk mångfald och miljöpåverkan från betongframställan. Träproduktionen har pushat betongindustrin till att bli mer klimatsmart. I Jordbro beräknar vi minska koldioxidutsläppet med hela 44 procent, tack vare att vi valt återvunna och hållbara material till stommen. Vi planerar att bygga betonghuset i Vallentuna på liknande sätt. Trä kan också vara mer känsligt för till exempel vattenläckor som kan påverka hållbarheten i längden. Men resultatet återstår att se.

Vilken roll kan studien få?

– Betong kommer alltid att behövas oavsett om man bygger i trä eller inte. Vi behöver därför mer kunskap kring hur byggbranschen i stort kan bli mer hållbar. Men för vår egen del är det också ett sätt att ta med oss bästa möjliga klimatmetoder för båda materialvalen i kommande projekt.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]