Foto: Carin Daal
Publicerat 12 oktober, 2022

Hyresgäster och elever i gemensamt konstprojekt

Stena Fastigheter fortsätter att stärka Möllevången i Malmö som ett tryggt och kreativt kvarter. Nu står den gamla Trikåfabrikens nya väggmålning klar för invigning.

Under hösten har Stena Fastigheter samarbetat med sina hyresgäster på Trikåfabriken och elever från Möllevångsskolan i Malmö kring ett gemensamt konstverk, en muralmålning som officiellt invigdes idag.

– Vår ambition är att skapa en inkluderande mötesplats som främjar den gemenskap som finns i området. Utöver konstverket är platsen rent fysiskt också utformad på ett sätt som bjuder in till möten. Det har tidigare varit en bakgård som vi nu vill vända till en levande framsida, säger Sofia Lagerblad, affärsutvecklingschef på Stena Fastigheter Malmö.

[ Annons ]

Väggmålningen, som är ett samverkansprojekt mellan Artscape, Stena fastigheter, Möllevångsskolan och BID Möllevången, är signerat den brittiska konstnären Eloise Gillow. I början av oktober var hon själv på plats i Malmö för att fullborda det storskaliga muralkonstverket som nu pryder Trikåfabrikens innergård. Både Trikåfabrikens hyresgäster och åttondeklassare till Möllevångsskolan som ligger vägg i vägg, har varit med och påverkat valet av verk och konstnär.

– De har alla fått komma med idéer till hur motivet kan se ut, bland annat i form av bild och text. Just medskapandet och delaktigheten var en av grundbultarna för att lyckas skapa en plats som flera kan känna samhörighet till.

Att det blev just den gamla Trikåfabriken, som omvandlats till kontorslokaler, var ett självklart val, menar Sofia Lagerblad.

– Detta är en etablerad del av stan med mycket historisk bebyggelse, Trikåfabriken inkluderad, och som nu är under omdaning. Vi har ett pågående arbete här, där vi nu satsar för att tillföra nya grepp till ett område som inte fått så mycket omtanke de senaste åren.

Projektet är en del av Stena Fastigheters långsiktiga arbete för att fortsätta utveckla Möllevången till ett tryggt område som ska uppmuntra till kreativitet och gemenskap bland boende och besökare.

– I vårt arbete framåt handlar det dels om fördjupande samarbeten med olika aktörer såsom lokala föreningar, näringslivet och med polisen, dels mer direkta insatser som att öka mängden grönska i området och på så vis bidra till ett bättre välmående bland de boende. Konstverket är en tydlig visuell symbol som visar att vi prioriterar Möllevångens gemenskap, trivsel och trygghet, avslutar Sofia Lagerblad.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]