[ Annons ]

Erik Elmgren, förbundschef på Hyresgästföreningen och Rikard Ljunggren, vd på Fastighetsägarna GFR.
Publicerat 30 maj, 2024

Hyresförhandlingar kommer påkallas inom kort

Fastighetsägarna menar att det är nödvändigt att redan nu påkalla förhandlingar för nästa års hyror på vissa orter. Från Hyresgästföreningens sida menar man att det sänder dåliga signaler till hyresgästerna.

Någon officiell hemställan har ännu inte gjort. Men från Fastighetsägarna har man informerat Hyresgästföreningen om att man redan inom kort kommer att påkalla hyresförhandlingar. 

Rikard Ljunggren, vd Fastighetsägarna GFR betonar att det inte handlar om någon dubbelhöjning av årets hyror.

[ Annons ]

– Vi startar förhandlingarna tidigare i år eftersom förhandlingsprocessen är så långdragen. Vi vill kunna komma överens om 2025 års hyror under 2024. Detta för att hyresgästerna i god tid före årsskiftet ska få besked om sin nya hyra för 2025. Retroaktiva hyreshöjningar är inte bra för någon, säger Rikard Ljunggren.

Exakt vilka orter i landet det gäller är ännu oklart.

– Det är alltså inte frågan om en dubbelhöjning, utan hyror från 1 januari 2025. Erfarenheterna från den avslutade förhandlingsomgången visar att det tar minst ett halvår att bli klara, så för att komma i mål i tid behöver vi börja tidigare, betonar Rikard Ljunggren.

Erik Elmgren, förbundschef på Hyresgästföreningen, har just fått bekräftat att det kommer att påkallas förhandlingar på en rad orter.

– Jag anser att Fastighetsägarna drar helt felaktiga slutsatser. Det stämmer mycket väl att förhandlingarna 2024 drog ut på tiden. Men det skedde i en av de värsta ekonomiska situationer vi har haft på länge, säger Erik Elmgren.

Han menar att det varit problematiskt på båda sidor. För hushållens del en levnadskostnadskris, och ökade kostnader för hyresvärdarna. Det samtidigt som förhandlingarna skett under helt nya förutsättningar med möjlighet till skiljedomsförfarande.

– Men det är inte alls säkert att nästa års förhandlingar kommer ta lika lång tid för den sakens skull. Vi hade hellre satt oss ner och pratat kring hur förhandlingarna skulle kunna gå fortare, säger Erik Elmgren.

Han menar att det också saknas tillräckligt underlag för att redan nu börja förhandla.

– Detta skickar dåliga signaler till hyresgäster som snart är på väg ut på semester, och som precis har tagit sig igenom två år med höga hyreshöjningar, säger Erik Elmgren.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]