[ Annons ]

Yxmakare Julia Kalthoff är en av tio hantverkare som visar upp sitt hantverk på Sven Harrys konstmuseum under hösten 2022. Foto: Mattias Lindbäck
Publicerat 7 december, 2022

Hantverk för ett nytt liv

Småskalig tillverkning kan bli en allt viktigare faktor, vid sidan om konst, mat och nattliv, inom framtida stadsbyggnad när butikshandeln viker. Det tror Pompe Hedengren, konstnärlig ledare för den nya hantverksutställningen på Sven Harrys konstmuseum i Stockholm, som visas fram till den 22 januari 2023.

El-kris och produktionskris, inflation och höga räntor. Och ett kallt krig vars återkomst aldrig känts närmare. Världen skakar bokstavligt talat och då behöver vi något att hålla oss i, som går att ta på och som ger mening – och möjlighet till ett nytt liv.

– I den här förändringen som eskalerar allt fortare runt oss, där vi tvingas se över vår konsumtion och vår livsstil både för att vi inte har råd och för att planeten rent klimatmässigt kräver det, så har vi börjat se att det här inte bara är någonting jobbigt. Det ger oss någonting viktigt också.

[ Annons ]

Det menar Pompe Hedengren, som tror att slit- och slängsamhället är på väg bort. Jorden håller bokstavligt talat på att brinna upp på sina håll, och det är mer än bråttom. Och då vänder vi oss till det hållbara, säger han.

Och det finns kanske inget mer hållbart än återbruk och hantverk, som är det som visas i Sven Harrys konstmuseums nya utställning där bland annat yxor långsamt skrapas fram, blommor och papper blir konst och olika material återbrukas och blir till nya föremål.

– Även när man tänker på vårt skärmberoende och hur nästan all handel flyttat ut till nätet, så har hantverk och småskalig produktion blivit ännu viktigare nu än bara för några år sedan, säger Pompe Hedengren och tillägger att sociala medier idag till och med går hand i hand med ökningen av fokus på hantverk och gamla traditioner på nytt sätt.

– Folk vill komma nära hantverket, och själva delta. Idag längtar vi efter att ha en riktig yxa i handen och även själva få lära oss hantverket. Men det saknas platser i staden för att skapa sådana här möten.

Finns det något som fastighetsägare skulle kunna göra för att ändra på det?

– Fastighetsägare har ju sällan särskilt spännande content till sina sociala medier. Varför inte ta de tomma kontorslokalerna och göra om dem till ateljéer och bjuda in konstnärer och hantverkare att göra staden både mer levande – och hållbar?

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]