[ Annons ]

Rikard Silverfur, chef utveckling och hållbarhet på Fastighetsägarna. Foto: Fastighetsägarna Sverige
Publicerat 10 mars, 2023

Fastighetsägarna: ”Samma villkor för alla hushåll”

Regeringens gasprisstöd ges bara till boende i villa, de i flerfamiljshus blir utan. Fastighetsägarna uppmanar nu regeringen att utöka stödet till att gälla alla hushåll.

Regeringen har beslutat om gasprisstöd till hushållskunder längs det sydvästsvenska stamnätet för gas. Stödet baseras på förbrukning avseende perioden oktober 2021-september 2022 när gaspriserna var mycket höga. Hushållen får en ersättning på 79 öre per uppmätt kilowattimme, vilket motsvarar ersättningsnivån för elstödet i elområde 4.

– Regeringen vill på det här sättet stödja de sydvästsvenska hushållen som drabbas av de höga gaspriserna. Ett stöd kan inte helt kompensera för energikrisens effekter, men kan lindra för hushåll med små ekonomiska marginaler genom en tuff tid, kommenterar energi- och näringsminister Ebba Busch.

[ Annons ]

Men gasprisstödet gäller inte de 12 000 hushåll i flerfamiljshus som värms upp med gas. Fastighetsägarna uppmanar nu regeringen att komplettera stödet så att hushåll i flerbostadshus behandlas på samma sätt som villahushåll.

– Det är viktigt att alla hushåll behandlas lika när det kommer till statliga energiprisstöd. Det finns ingen godtagbar förklaring till varför 12 000 hushåll i flerfamiljshus ska lämnas utan stöd. Gasprisstöd behövs för att minska kostnaderna för alla hushåll, oavsett om de bor i villa, bostadsrätt eller hyresrätt, säger Rikard Silverfur, chef utveckling och hållbarhet på Fastighetsägarna, i en kommentar.

Även branschorganisationen Energigas Sverige underströk i sitt remissvar till regeringen att förordningen måste ändras så att även hushåll i flerfamiljshus får del av stödet.

– För att skapa samma villkor för alla hushåll oavsett upplåtelseform föreslår Fastighetsägarna att hyresgäster och bostadsrättshavare ges ett gasprisstöd motsvarande den genomsnittliga förbrukningen för att dessa ska hamna på samma nivå som villahushåll, säger Rikard Silverfur.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]