[ Annons ]

Lars Lindén, Linfast och Anders Holmestig, vd Fastighetsägarna Sverige.
Publicerat 21 november, 2023

Debatt: ”Tystnad hjälper ingen nu”

Lars Lindén, ägare av fastighetsbolaget Linfast, vill se att större engagemang från sin branschorganisation i hyressättningsfrågan. Anders Holmestig, vd Fastighetsägarna Sverige, ger svar direkt.

Vi som äger och förvaltar egna bostadsfastigheter märker otroliga kostnadsökningar, och vår förvaltning fodrar mer intäkter för att inte urholka god kvalité i förvaltning och på sikt eftersatt underhåll.

I nuläget har vi en allmän kostnadsökning från 2021 till i år på cirka 20 procent. Vissa kostnadsslag som vatten och el sticker ut än mer.  Lägg till detta att låneräntan ökat från 1 till 5 procent.

[ Annons ]

Förra året fick vi cirka 4 procent i hyresjustering, och nu ligger yrkandet på 10 procent. Men Hyresgästföreningen ligger långt ifrån. Att detta ju inte fungerar förstår alla.

Varför agerar vi då inte som fastighetsägare gemensamt och förklarar vikten av en klok förvaltningsekonomi?

Är det så att vår ordförande med S-bakgrund inte vill störa sina egna, eller är det ren passivitet? Har inte våra kanslier förstått allvaret? Inte en enda debattartikel eller några inbjudningar till lobbyister har visats. Dessutom hjälper aktiva uttalanden våra tjänstemän som får råg i ryggen och vet att de har stort stöd.

Vårt förbund måste ta detta allvarliga läge på stort allvar. Vårt hyressystem har ju i sig urholkats och våra hyresgäster har, genom Hyresgästföreningen, i praktiken veto. Men även hyresgästerna vill ha god kvalitet i sitt boende.

 Nu är det hög tid för att vi fastighetsägare aktivt tar initiativ och:

1. visar hur den faktiska utvecklingen ser ut.

2. visar konsekvenserna av urholkad förvaltningsekonomi.

3. förklarar våra långsiktiga kvalitetsmål.

4. bjuder in till seminarier och pressmöten.

4. annonserar i dagspress och på TV.

Tystnad hjälper inte oss fastighetsägare nu.

Detta anser en frustrerad liten fastighetsägare i Solna och Sundbyberg med 40 år i branchen.

Lars Lindén, ägare Linfast AB, ordförande i FASTSAM  – Mindre Fastighetsägare i samverkan för nyproduktion samt ledamot i Fastighetsägarna Stockholm Norra Läns Styrelse

Svar direkt från Anders Holmestig, vd Fastighetsägarna Sverige:

Jag vill börja med att säga att vi verkligen håller med dig om vikten av goda förutsättningar för förvaltning av hyresfastigheter. Vi befinner oss i ett mycket kärvt ekonomiskt läge, där kombinationen av dramatiskt stigande finansieringskostnader och kraftigt höjda driftkostnader slår särskilt hårt mot fastighetsföretagen. 

Det är just därför vår, Hyresgästföreningens och Sveriges Allmännyttas gemensamma modell för hyresförhandlingarna är så viktig. Modellen ger en gemensam bild av kostnadsökningar för fastighetsförvaltning som vi är överens med Hyresgästföreningen om.

Det är också med den modell som grund som vi gått fram med våra yrkanden om hyreshöjningar, och återkommande i debattartiklar, radioinslag och senast i förra veckan i TV förklarat att hyreshöjningen är nödvändig för att inte hyresgästerna ska drabbas av att hyresvärdar måste dra in på allt som inte är direkt nödvändigt i förvaltningen, men som bidrar till att hyresgästerna trivs med sitt boende. Jag vill därför säga att vi varit tydliga med vad kostnadshöjningarna innebär för fastighetsägare. 

Det stämmer att Fastighetsägarna Sveriges ordförande har en politisk bakgrund, liksom flera av våra förtroendevalda och anställda har en bakgrund från en mängd olika partier. Det ger oss goda förutsättningar att förstå politikens förutsättningar och möjligheter.

Däremot påverkar partipolitisk bakgrund inte hur vi agerar i som företrädare Fastighetsägarna, utan där är vårt gemensamma fokus att skapa så goda förutsättningar som möjligt för fastighetsföretagande. Fastighetsägarna är en partipolitiskt obunden branschorganisation.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]