Istället för att processa mot sina egna medborgare borde Göteborgs politiker enas om en överenskommelse för att reformera tillämpningen av den föråldrade och orättvisa tomträttsinstitutionen. Det skriver Anders G Johansson, Näringspolitisk chef, Fastighetsägarna GFR.
Just nu pågår en politisk prövning av hur Göteborgs Stad ska hantera tomträtter. Förslagen på bordet handlar både om att möjliggöra friköp för fler hushåll och om att reformera avgäldsmodellen så att villkoren blir mer likvärdiga för boende, oavsett om de äger marken eller hyr den av staden.
Det är åtgärder som kan skapa långsiktig trygghet och rättvisa för de många göteborgare som bor på ofri grund.
Tomträtten är en gammal konstruktion från början av 1900-talet, som infördes för att stimulera bostadsbyggande. Syftet var att sänka trösklarna för den som ville bygga bostäder, eftersom marken inte behövde köpas utan i stället uppläts mot en årlig avgäld.
Men systemet har sedan länge förlorat sitt ursprungliga syfte. I stället har det utvecklats till en kassako för den kommunala markägaren. Avgälden fungerar i praktiken som en extra kommunalskatt – riktad enbart mot dem som har oturen att bo på kommunalt ägd mark. Avgälderna har stigit dramatiskt över tid. För många hyresvärdar, bostadsrättsföreningar och småhusägare har de blivit en växande ekonomisk börda.
Att systemet är oförutsägbart och orimligt visas av det stigande antalet tvister om tomträttsavgälder som avgörs i domstol.
Tomträttsavgälden omprövas normalt vart tionde år. I takt med stigande markvärden har detta ofta lett till oskäliga höjningar som slår hårt mot boende och hyresvärdar. Nyligen krävde Göteborgs Stad att avgälden för en bostadsrättsförening ska ökas från 3,2 miljoner kr till 25,2 miljoner kr, vilket är en ökning på nästan 700 procent.
För de boende motsvarar det en 50-procentig ökning av de månatliga avgifterna till föreningen. För hyresfastigheter blir konsekvensen i stället försämrat underhåll och uteblivna investeringar, eftersom hyresvärden inte kan kompensera sig genom motsvarande hyreshöjningar.
Att systemet är oförutsägbart och orimligt visas av det stigande antalet tvister om tomträttsavgälder som avgörs i domstol. Göteborgs Stad har i flera fall drivit långdragna och kostsamma processer mot sina egna medborgare.
Men trots detta har frågan varit anmärkningsvärt frånvarande i politiken. När Fastighetsägarna 2023 frågade de politiska partierna hur de ställer sig, valde de styrande partierna att inte alls svara.
Efter initiativ från Moderaterna, Demokraterna, Liberalerna och Kristdemokraterna finns det nu förslag om förändringar. Partierna föreslår en ny modell för friköp av tomträtter för både flerbostadshus och småhus, där priset sätts till 50 procent av marktaxeringsvärdet.
Samtidigt föreslås en avgäldsberäkning som syftar till att skapa ökad ekonomisk likvärdighet mellan dem som bor på tomträtt och dem som äger sin mark. Målet är en mer förutsägbar och rättvis kostnadsbild.
Göteborg kan nu göra upp med ett system som har förlorat sitt syfte och som lägger oskäliga pålagor på delar av befolkningen.
Fastighetsägarna är positiva till de förslag som nu diskuteras. Att friköpspriset utgör en på förhand fastställd och begränsad andel av marktaxeringsvärdet är en transparent och enkel modell att tillämpa. Det skapar reella möjligheter för fler att friköpa sina tomter.
Dagens modell, där friköpspriset för flerbostadshus ofta grundas på en marknadsvärdering av tomten, missar att det inte existerar någon fri marknad.
Eftersom tomträttshavaren har besittningsskydd kan marken inte säljas till någon annan. Att det bara finns en tänkbar köpare gör marknadsvärdet till ett fiktivt begrepp snarare än en rimlig grund för prissättning.
Men fortfarande är det inte alla som kommer kunna köpa loss marken. Detta gäller framför allt för bostadsrättsföreningar. Det är därför angeläget att avgälderna hålls på nivåer som är rimliga och skäliga.
Göteborg kan nu göra upp med ett system som har förlorat sitt syfte och som lägger oskäliga pålagor på delar av befolkningen. Enligt de kommunrättsliga principerna om god hushållning och likabehandling har politiken utrymme att skapa mer rättvisa och hållbara lösningar.
Vi står nu vid ett vägskäl.
Kommunen är inte skyldig att ta ut högsta möjliga avgäld eller friköpspris. Friköp till andra priser än marknadspriser är tillåtna så länge de inte innebär otillbörligt gynnande av enskilda. Göteborgs Stad tillämpar redan i dag ett nedsatt pris vid friköp av småhustomter. Utifrån likabehandlingsprincipen bör detta även gälla för flerfamiljshus.
Vi står nu vid ett vägskäl. Ska Göteborg fortsätta kräva in hundratals miljoner i avgälder från dem som har oturen att bo på ofri grund, eller ska invånarna få likvärdiga förutsättningar för långsiktighet och ekonomisk trygghet?
Fastighetsägarna uppmanar stadens politiker att enas om en överenskommelse för att reformera tillämpningen av den föråldrade och orättvisa tomträttsinstitutionen.
Anders G Johansson, Näringspolitisk chef, Fastighetsägarna GFR