I en ny kravlista för offentlig upphandling som Byggnads tagit fram vill förbundet begränsa underentreprenörer och införa språkkunskaper för byggarbetare. ”Konkurrensbegränsningar”, anser Byggföretagen.
Fackförbundet Byggnads har tagit fram en guide som ska hjälpa myndigheter och kommuner att ställa krav för rättvisa villkor vid offentliga upphandlingar inom byggbranschen. Guiden lyfter fram sju krav som de anser motverkar arbetslivskriminalitet och minskar risken för olyckor på arbetsplatser.
Kraven är bland annat:
- Kollektivavtal med svenskt fackförbund
- Fördel i upphandlingar till företag som har egenanställd personal samt en begränsning av antal underentreprenörsled. Här ska gränsen som mest vara två led.
- Arbetet ska utföras av yrkesutbildad personal med språkkunskap.
- Krav på platser till lärlingar och arbetsplatsförlagt lärande.
– Jag hoppas att både tjänstemän och politiker över hela landet tar till sig det här dokumentet och implementerar det i sina upphandlingar. De har ett ansvar att se till att våra skattepengar inte hamnar hos kriminella. Vi hjälper dem att ta det ansvaret, säger Kim Söderström, Byggnads förbundsordförande i en kommentar.
Hos Byggföretagen säger Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef, att de känner igen många av dessa krav. Han anser att de till stora delar är kontraproduktiva och begränsar konkurrens och effektivitet som kommer leda till högre byggkostnader.
Enligt Mats Åkerlind har antalet entreprenörer ökat i branschen parallellt med att olycks- och dödsfallen kraftigt minskat. Han anser att det finns ett samband i den utvecklingen.
– Om man vill få ner olycksantalen är det bättre att ha specialister som kan sätta upp ställningar och riva hus. Måste bolagen, som Byggnads vill, låta den egna personalen göra arbetet blir det som för tjugo år sedan då det fanns fler generalister på byggen.
Men det är samtidigt fler oseriösa och kriminella i byggbranschen som till exempel Veidekke rapporterat. Finns det då inte skäl att hålla tillbaka antalet underentreprenörer?
– Vi ser inte att våra medlemmar har de långa entreprenadkedjor som Byggnads hävdar. Det finns oseriösa företag i viss omfattning, och det enda sättet att komma åt dem är att vi får den datainformation som våra myndigheter har, som från Skatteverket, Migrationsverkets och Arbetsgivarverket. Då kan vi se vilka som har arbetstillstånd och har F-skatt. Det är med transparens vi kommer åt de oseriösa – inte med att begränsa antalet entreprenörsled.
Att Byggnads satt gränsen två entreprenörsled i sina rekommendationer är för att man märkt att det finns tydliga samband mellan flera entreprenörsled och missförhållande. Som bygget i Sundbyberg förra året där en hissolycka tog fem personers liv. I det projektet fanns 119 företag och i fem entreprenörsled.
– Genomsnittet för branschen är 2,4 led och vi ser undantagsfall betydligt längre kedjor av led. Veidekke har jobbat med två led och de säger att det är nog knepigt att hålla ordning på en arbetsplats med ett entreprenörsled, säger Anneli Ohlsson Anderbjörk, förbundsjurist hos Byggnads.
I era riktlinjer står även att huvuddelen av arbetet ska utföras av huvudentreprenörens egen personal. Får inte det till resultat att det gynna de stora byggbolagen i en upphandling?
– Vi tror inte det. Vi har tittat på hur mycket av det totala arbetet man behöver lägga ut och i ett normalbygge ska man kunna hålla sig under det antal vi satt. Dessutom är det andra delar som även ska värderas i en upphandling, säger Anneli Ohlsson Anderbjörk