[ Annons ]

Byggföretagen näringspolitisk chef
Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef, Byggföretagen. Foto: Byggföretagen
Publicerat 4 januari, 2022

Byggföretagen presenterar reformagenda

En rad reformer och policyförslag har presenterats av branschorganisationen Byggföretagen. Bland annat vill man ha mer bostadsbyggande, sänkt reavinstskatt och förändrad fastighetsskatt.

Bransch- och arbetsgivarorganisationen Byggföretagen har tagit fram den omfångsrika reformagendan Så bygger vi Sverige bättre – en offensiv agenda för hela samhällsbygget. Agendan, som rymmer 39 policyförslag inom nio olika ämnesområden, riktas till politiska beslutsfattare på samtliga nivåer.

– Vår agenda är omfattande, vilket beror på att politikerna har begått två fel de senaste 20-30 åren. Dels har man varit rädd för reformer som är impopulära, till exempel hyressättningen. Det andra är att man inte sett att de olika frågorna hänger ihop i samhällsbygget – alltifrån att få tillstånd för att bygga, vilka material som ska användas och hur man ska ta hand om CO2-utsläpp, till att göra en uppdatering av plan- och bygglagen, säger Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef, Byggföretagen.

[ Annons ]

Bland policyförslagen finns bland annat följande åtgärder:

*Möjliggör ökat byggande på platser där människor vill bo och leva.  

*Öka flexibiliteten i detaljplanerna.

*Låt infrastruktursatsningar vara en motor för bostadsbyggande.

*Sänkt reavinstbeskattning.

*Förändra fastighetsskatten för att öka rörligheten på bostadsmarknaden.

*Modernisera bygg- och anläggningsprogrammet.

*Försvara den svenska arbetsmarknadsmodellen.

Förhoppningen är att få till en slags samhällsbyggnadskommission bestående av både politiker och näringslivet, som kan arbeta tillsammans och titta brett på frågorna.

– Vi vill att hela systemet för samhällsbygge ska fungera enklare, snabbare och vara långsiktigt hållbart. Nu är vi inne i ett valår, så vi hoppas att vår reformagenda kan utgöra material för framtagande av valmanifest, men också för att en nytillträdd regering snabbt ska kunna agera på de olika delarna, och tillsätta nödvändiga utredningar eller ta initiativ som går i den här riktningen vi pekar ut, avslutar Tanja Rasmusson.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]