[ Annons ]

Anders Sjelvgren, generaldirektör på Boverket Foto: Morgan Karlsson
Publicerat 2 september, 2020

Boverket justerar sin byggprognos

Boverket skriver upp prognosen för bostadsbyggandet på att samhällsekonomin och bostadsmarknaden utvecklats starkare än förväntat under coronapandemin. 

Boverkets prognos är att det i år påbörjas 48 000 bostäder, inräknat nettotillskott genom ombyggnad, vilket är 9 procent färre än förra året. 2021 spås det påbörjas 42 500 bostäder vilket är 11 procent lägre.

– Bostadsbyggandet är ju en viktig motor för hela samhällsekonomin. Vi skriver nu upp vår prognos och kan se att marknaden klarat av påfrestningarna bättre än vad vi tidigare trodde. Men framtiden präglas av stora osäkerheter, säger Anders Sjelvgren, generaldirektör på Boverket.

[ Annons ]

Under det första halvåret 2020 har det påbörjats 28 500 bostäder, inräknat nettotillskott genom ombyggnad, enligt preliminär statistik från Statistiska centralbyrån, SCB.

– Boverket bedömer att en del av den starka utvecklingen för hyresrätter i år kan vara en följd av att många lägenheter beviljades investeringsstöd i slutet av 2019 och början av 2020. Enbart i januari 2020 beviljades stöd för drygt 6 000 hyresrätter, säger Hans-Åke Palmgren, analytiker på Boverket.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]