Sophia Mattsson-Linnala, tf vd på Tyresö Bostäder-
Publicerat 21 juni, 2021

Ny hyresutredning på väg: “Alla lär bli förfärade”

Utredningen med namnet Läge och kvalitet i hyressättningen ska presentera sina förslag den 6 juli. Men i nuläget är det oklart om det blir av alls.

Många menade att fri hyressättning i nyproduktion var decenniets viktigaste bostadsreform. Men istället ledde det till regering Löfvens fall att nu också Liberalernas Nyamko Sabuni meddelat att januariavtalet har fallit.

Med det är det också högst oklart vad som sker med utredningen som bär namnet Läge och kvalitet i hyressättningen. Ordförande för den så kallade hyreskommissionen, Sophia Mattsson-Linnala, har planerat att presentera sina förslag den 6 juli. Något som fortfarande är hennes plan.

[ Annons ]

– Tack och lov har det varit ganska tyst kring vår utredning. Vi har kunnat jobba på i fred vilket har varit bra eftersom vi inte haft mycket tid på oss, säger Sophia Mattsson-Linnala.

Även om allt fokus legat på fri hyressättning i nyproduktion, så är frågan om denna utredning inte är den som kan få störst praktisk betydelse. Att den är känslig tyder i alla fall det faktum att det tog mer än ett år att skriva utredningsdirektivet och bestämma vilka personer som i överhuvudtaget skulle kunna närma sig frågan.

– Så det har ju varit en balansakt från dag ett. Men jag menar att det förslag vi kommer att lägga fram, om vi nu får det, kan bidra till att lösa några knutar på hyresmarknaden i alla fall, säger Sophia Mattsson-Linnala.

Är det egentligen inte din utredning, snarare än den om hyra i nyproduktion, som kan innebära verkligt märkbara skillnader?

– Det beror väl på… Utredningen om nyproduktion handlar ju inte om det befintliga beståndet, utan det har ju två andra utredningar tittat på. Dels den som handlar om tvistelösning när parterna inte kommer överens i de årliga förhandlingarna. Dels den som vi tittar på som är att analysera hur hyresstrukturerna egentligen ser ut, tas det hänsyn till läge och kvalitet. Och i den mån staten kan göra något föreslå åtgärder. Men det fanns restriktioner som begränsat vad vi kan föreslå. Dels att det ska vara inom bruksvärdessystemet. Dels att hyresgästernas besittningsskydd ska beaktas. Det begränsar vad vi kan föreslå.

Men kan det skaka om hyresmarknaden?

– Jag vill inte föregripa vad jag kommer presentera. Men vi utgår från att bruksvärdessystemet med kollektiva förhandlingar. Då beror det såklart mycket på hur parterna sen agerar fortsättningsvis. Sen är det såklart mycket politik i frågorna, vilket vi inte minst sett idag. Det innebär att vid en remiss kommer alla att vara besvikna och förfärade över vad vi föreslår.

Sophia Mattsson-Linnala skrattar och skyndar sig att påpeka att det såklart delvis handlar om ett spel.

– Det är ju ett sätt att komma till ett förhandlingsbord. Det vi kommer att föreslå kommer inte att vara hyllat av någon part. Men det kommer att vara så balanserat som det går, även så potent som vi bedömer att det går utan att begå våld på hela bruksvärdessystemet.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]