Max öppnade på onsdagen sin senaste restaurang, vars byggmetod beräknas minska de totala utsläppen med över 31 procent. Samtidigt ska energiförbrukningen i restaurangen sänkas med 50 procent.
– Vi på Max har alltid jobbat mycket med hållbarhet och restaurangen i Norrtälje blir ett test för att se hur de nya materialen och teknikerna fungerar i praktiken. Vi är hoppfulla och går det bra ser vi fram emot att bygga fler restauranger med de här materialen och den här tekniken. Om vi ska uppnå våra klimatmål är det här vägen att gå framöver. Inte bara för oss, utan för hela branschen, säger Richard Bergfors, koncernchef på Max, i en kommentar.
Den nya restaurangen i Norrtälje har bland annat byggts med grönbetong och limträstomme som har lågt C02-avtryck. På taket är solceller installerade och det nya kyl- och fryssystemet återvinner värme effektivt med låg energiförbrukning. Restaurangen använder dessutom borrhål i marken för värme på vintern och kyla på sommaren. Solcellerna bidrar till att spara in kostnader och minska den totala energiförbrukningen med nästan hälften.
– Genom att spara in på energiförbrukning, kostnader och CO2-påverkan så slår vi i princip tre flugor i en smäll och det är precis sådana här lösningar vi tittar på när vi jobbar för att utveckla Max hållbarhetsarbete, kommenterar Rasmus Billborn, fastighetschef på Max.


