Foto: Mikael Gustavsen
Publicerat 4 november, 2015

”Vi vill vända upp och ner på marknaden”

En ny tjänst för trygg uthyrning av bostäder och ett lättare sätt för bostadssökande att hitta lediga lägenheter. Den digitala tjänsten Qasa vill förändra andrahandsuthyrningen i grunden.

Med en bakgrund i media, marknadsföring och programmering gav sex studenter sig in i branschen med målet att vända upp och ner på andrahandsmarknaden.

[ Annons ]

– Vi upplevde ett jätteproblem med bostäder och uthyrning. Inte bara att det var ett problem att hitta lägenheter utan också att hitta människor som man ville hyra ut till, säger Mattia Tosti, vd på Qasa.Så de skapade den digitala tjänsten Qasa.

Det fungerar lite som en dejtingsajt där man som bostadssökande registrerar en profil som sedan uthyrare kan läsa. Den som hyr ut kan skapa en annons och få in ansökningar på det sättet. När man väl är redo att gå vidare med en hyresgäst hjälper Qasa till med avtalsskrivning, man garanterar betalningar och depositioner och försäkrar bostaden.

– Tidigare har man betraktat hyres-marknaden som andra köp- och sälj-marknader. Men att hyra ut är inte som att sälja en cykel utan det handlar om en relation. Det har varit en förlegad bransch och när andra industrier vänts upp och ner av ny teknik så har den stått still. Det är typ lättare att hitta en livspartner än en bostad idag.Om ett år vill de vara det etablerade sättet att hyra och hyra ut bostäder i andra hand. Men Qasa kommer förmodligen inte stanna där.

– Ju mer vi jobbar i branschen desto mer ser vi saker som skulle kunna göras på ett digitalt och smartare sätt.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]