Bygg

Långt bort men nära

Infrastruktur Urbaniseringen och växande storstäder har lett till att en stor del av befolkningen pendlar varje dag. Utbyggd kollektivtrafik gör det idag möjligt att bo längre bort, bo billigare men ändå nära i tid. Hotet mot utvecklingen är ökad trängsel.

Wihlborgs bygger åt Region Skåne

Bygg Wihlborgs bygger en transportanläggning på 2 300 kvadratmeter med tillhörande parkeringsplatser och logistikytor. Detta sedan man vunnit en upphandling utlyst av Region Skåne.

Brf Djurgårdsvyn får miljömärkning

Miljöcertifiering Riksbyggens Brf Djurgårdsvyn i Norra Djurgårdsstaden är nu preliminärcertifierat enligt Miljöbyggnad Guld. I föreningen finns solceller, laddstolpar för elbil samt en grönskade innergård med fågelholkar och biholkar för att öka den biologiska mångfalden.

Reflex Arkitekter öppnar kontor i Göteborg

Etablering Efter att ha vunnit flera upphandlingar etablerar sig nu Reflex Arkitekter i Göteborg med kontor på Kungsportsavenyn 37.

Klart med ny skola i Fisksätra

Bygg Stena Fastigheter har fått uppdraget att bygga om Fisksätraskolan i Nacka utanför Stockholm. Skolan öppnar igen höstterminen 2021 med plats för 540 elever i årskurs 0 till 9.

Något lägre bostadsbrist i år

Undersökning I år det 240 av landets 290 kommuner som anser att det är underskott på bostäder, inte så illa som 2017 då 255 kommuner rapporterade brist till Boverket. ”Den här enkäten är inget exakt instrument utan visar mer än känsla av hur bristen uppfattas av personal på kommunerna”, säger Maria Pleiborn, bostadsexpert på WSP.

Skebo bygger hyresrätter

Bygg Skebo bygger 52 lägenheter i Kåge, utanför Skellefteå. Det rör sig om hyresrätter på ett till tre rum, fördelade på två huskroppar.

HSB bygger i Ö-vik

Nyproduktion HSB Södra Norrland planerar 45 bostadsrätter vid Varvskajen i Örnsköldsvik. Detta sedan man vunnit en har vunnit en markanvisningstävling.

Litterära karaktärer pryder fasad

Arkitektur Handelshuset på Selma Lagerlöfs Torg i Göteborg är snart färdigställd. Den nya fasaden består av perforerad plåt som bildar namn på kända litterära karaktärer från några av Selma Lagerlöfs mest älskade verk.

Peab bygger på Malmö sjukhusområde

Bygg Peab bygger en servicebyggnad på Malmö sjukhusområde. Beställare är Region Skåne och kontraktssumman uppgår till 692 miljoner kronor.

Veidekke bygger studentlägenheter i Årsta

Studentbostäder Veidekke Bygg Bostäder bygger studentlägenheter i Årsta. Beställare är Familjebostäder och projektet beräknas vara färdigställt under andra kvartalet 2021.

Rikshem ökar byggtakten

Nyproduktion Rikshem siktar på att bygga 500–1 000 lägenheter om året under de närmaste åren. Man beräknar att utveckla 400 000 byggbara kvadratmeter bruttototalarea fram till 2022.

Viktoria Park bygger hyresrätter

Hyresrätt Victoria Park bygger bostäder i stadsdelen Hässleholmen i Borås. Det handlar om 16 hyresrätter och byggstart är satt till september.

NCC bygger i Ale

Nyproduktion NCC bygger fyra punkthus med totalt 116 hyreslägenheter i Nol, Ale kommun, strax norr om Göteborg. Beställare är Alebyggen och ordervärdet, där även renovering av tre befintliga huskroppar ingår, uppgår totalt till 185 miljoner kronor.

Byggstart för Nobelberget i Sickla

Bygg Atrium Ljungberg startar byggnationen av det första bostadskvarteret, Formalinfabriken och förskolan Panncentralen på Nobelberget. Här växer en ny stadsdel fram med 500 bostäder, kreativa kontor, kulturetableringar, grönska och mötesplatser.

Byggregler – var god dröj

Bygg Det är fortfarande oklart vilka energi-krav som ska gälla i byggreglerna nästa år. För bolag som har inplanerad produktion börjar fördröjningen bli minst sagt stressande.

Ett Rofyllt mörker skapar studiero

Studier Ta plats runt lägerelden. Under den gnistrande stjärnhimlen i den nya läsesalen på Ekonomikum i Uppsala finns flexibla miljöer för olika studiebehov.

Archus utvecklar ny stadsdel i Västerås

Stadsutveckling Detaljplanen för utvecklingen av den nya stadsdelen Södra Källtorp i Västerås har fått grönt ljus. Därmed kan Archus Development sätta igång med arbetet.
Mer bygg