[ Annons ]

Arkitekten Reinier de Graaf. Foto: Karl Nordlund.
Publicerat 8 november, 2018

Oscar Properties inviger två landmärken

Såväl svensk som internationell press var på plats när Stockholms två nya landmärken, Norra tornen vid Torsplan och 79 & Park på Gärdet, invigdes under torsdagen.

Arkitekten Reinier de Graaf på det välansedda arkitektkontoret OMA deltog under invigningen av Oscar Properties projekt Norra tornen, beläget i gränsen mellan Vasastan och Hagastaden i Stockholm.

[ Annons ]

Men det blev Stockholms finansborgarråd Anna Köning Jerlmyr som fick äran att klippa bandet och officiellt inviga det första av de två tornen.

– Jag är väldigt stolt över att få inviga ett av Stockholms nya landmärken. Vi bygger för framtiden med en arkitektur som är ”top notch”, sa hon under invigningen.

2012 klev arkitekten Reinier de Graaf in i planeringsfasen. I dag vill han helst inte säga så mycket om byggnaden, eftersom han skämtsamt förklarar att ”när byggnaden är klar, då ska arkitekten vara tyst”. Han beskriver Norra tornens utformning som en väldigt simpel arkitektur, där formerna är raka och extremt repetitiva.

Foto: Karl Nordlund.

Redan nu har boende fått flytta in i det första tornet som snart står klart. Men bara upp till våning 16, resterande lägenheter är fortfarande under konstruktion och det råder full aktivitet med byggarbetare som brukar samma hissar som de boende.

Varje lägenhet är utrustad med stora panoramafönster som på ett vackert sätt ramar in stadsbilden. På de nedre våningarna finns gym, spa-avdelning, en biograf samt en övernattningslägenhet som de boende i huset har fri tillgång till att boka. För att inte bryta vyn av panoramafönstren har balkongerna utrustats med räcken i glas. Kommer man högre upp i byggnaden är det därmed en fördel om man inte lider av höjdskräck. Utsiten över stadsbilden är slående från den 16:e våningen och det går bara att föreställa sig hur vyn kommer att se ut från våning 34.

Arkitekten förklarar att byggkostnaderna har hållit sig inom budget eftersom de olika modulerna levererats färdigkonstruerade. På så sätt har tiden från byggstart till att tornet nu är på plats varit extremt kort vilket sparat resurser som man istället kunnat lägga på materialvalen.

Under samma dag invigdes också 79 & Park på Gärdet. Även där var byggnadens arkitekt Bjarke Ingels från det danska arkitektkontoret BIG på plats.

Foto: Karl Nordlund.

– Vad jag vet så har det aldrig hänt tidigare att en storstad inviger två byggnader av två olika världsarkitekter under en och samma dag. Norra tornen och 79 & Park är beviset på att det går att förändra och förbättra Stockholms stadsbild, säger Oscar Engelbert, vd och grundare Oscar Properties.

Oscar Properties har arbetat med utvecklingen av 79 & Park och Norra tornen i sammanlagt sju år. Uppskattningsvis har över 2000 personer och 180 olika leverantörer varit involverade i projekten.

– Jag hade fyra ”drömarkitekter” när jag startade Oscar Properties för 14 år sedan, världens främsta arkitekter som jag visste hade förmågan att ta Stockholms stadsbild till en ny nivå. Tre av dem har vi redan lyckats få hit och idag inviger vi 79 & Park av Bjarke Ingels och Norra Tornen av Reinier de Graaf. Det är en stor dag, inte bara för Oscar Properties men även för Stockholm, avslutar Oscar Engelbert, vd och grundare Oscar Properties.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]