[ Annons ]

Kvarteret Neptun i Västerås. Bild från Sveafastigheter Bostad.
Publicerat 24 november, 2016

Här byggs Sveriges största plusenergihus

I Västerås påbörjar Sveafastigheter Bostad just nu byggstarten för Sveriges första större flerbostadshus enligt konceptet plusenergihus. Det innebär att fastigheten kommer att producera mer energi än vad den förbrukar.

Kvarteret Neptun byggs i nya Kajstaden vid Öster Mälarstrand i Västerås och beräknas vara klar för första inflyttning under våren 2018. Mälardalens högskola och KTH är involverade i projektet avseende miljö och social hållbarhet.

[ Annons ]

Fastigheten utvecklas som ett plusenergihus genom en kombination av 1 250 kvadratmeter solceller och bergvärme som i genomsnitt över året genererar mer energi än det förbrukar.

– Vi är mycket stolta på Sveafastigheter Bostad över att vara först i Sverige med att bygga ett större plusenergihus. Om bara några år kommer det att vara en självklar branschstandard att bygga hus som genererar överskott av el som både ger ett positivt bidrag till samhället och en naturlig intäktskälla för fastighetsägare, säger Svante Jernberg, vd Sveafastigheter Bostad, i ett pressmeddelande.

Fastigheten kommer att certifieras enligt miljöbyggnad och ska uppnå nivån Guld, vilket är den högsta miljöbyggnadsnivån. Det ställer höga miljökrav på alltifrån energianvändning, byggteknik och materialval till boendekvalitéer. Hyresgästerna i Neptun får dessutom verktyg för att kunna påverka sitt eget ”klimatavtryck”, till exempel mätning av varmvatten, tillgång till elbil, bilpool och cykelpool samt insamling av organiskt avfall.

– Fastighetsnämnden har i sin markanvisning här testat nya grepp med syfte att fokusera på hållbarhet. Det är ett oerhört spännande bostadsprojekt där Västerås stad nu kan kombinera ett prisat och långsiktigt hållbarhetstänk med innovation och modernt nytänkande. Att bygga Miljöbyggnad Guld är rejält utmanande och ställer stora krav på ett seriöst miljö- och hållbarhetsfokus i alla led, säger Magnus Edström, ordförande i fastighetsnämnden i Västerås stad.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]