Kvarteret Åpromenaden i Uppsala.
Publicerat 9 december, 2019

Uppsaladom väntas få konsekvenser för nyproduktion

En färsk dom från hovrätten tvingar Uppsalahem att sänka hyrorna i 61 nybyggda lägenheter. Fastighetsägarnas Andreas Sjöberg tror att det kan leda till att många som tänkt bygga hyresrätter nu drar öronen åt sig.

Nyligen meddelade hovrätten att man avslagit Uppsalahems överklagande av ett tidigare beslut i Hyresnämnden. Det handlar om 61 hyresgäster i kvarteret Åpromenaden i Uppsala som menar att de har betalat för mycket sedan 1 december 2018. Hyresnämnden gav dem rätt till kraftiga hyressänkningar ­– en normalstor trea med en hyra på cirka 12 700 kronor får en sänkning med 1 400–1 500 kronor i månaden.

[ Annons ]

Domen i hovrätten kan nu komma att påverka andra hyresgäster som bor i nyproduktion med oförhandlade hyror.

På Hyresgästföreningen är man naturligtvis nöjda.

– Alla ska kunna ha råd att bo. Domen är både historisk och en seger för hyresgästerna. Hyrorna i nyproduktionen är redan rekordhöga, det har vi påtalat och varnat för flera gånger. Det här visar också att gränsen var nådd och vi tar med oss det i det fortsatta arbetet med nyproduktionsförhandlingar, säger Erik Elmgren, förhandlingschef på Hyresgästföreningen.

Stefan Sandberg, vd Uppsalahem, tycker visserligen att det är skönt att det är färdigprocessat och att hyrorna är fastställda.

– Men jag är orolig för kommande projekt. Det kommer att påverka Uppsalahems investeringar framåt och av döma alla telefonsamtal jag fått, även andra bolags investeringsvilja i nya hyresrätter, säger Stefan Sandberg.

Uppsalahem ville i förhandlingar med Hyresgästföreningen sätta presumtionshyror. Men Hyresgästföreningen ansåg att hyresnivån bolaget begärde var alltför hög och förhandlingarna avbröts. Uppsalahem satte därför egna, oförhandlade hyror.

Andreas Sjöberg, vd Fastighetsägarna MittNord, menar det varit hart när omöjligt för fastighethetsbolag att hitta en framkomlig väg när det kommer till nyproduktion.

– När det inte går att komma framåt genom förhandling, och man behöver en hyra som täcker kostnaderna och som ger en rimlig avkastning, då är man hänvisad till egensatt hyra. Det har inte gått att räkna hem projektet annars, säger Andreas Sjöberg.

Han bedömer att det finns flera tusen bostäder, bara i Uppsala, med egensatta hyror.

– Om kraven på sänkt hyra sprids vidare till andra nyproduktionssatsningar får tiden utvisa. Men uppenbart finns det en stark oro hur man ska hantera situationen i framtiden när det inte går att komma överens med motparten. Signalen till branschen är inte bra i en situation när vi behöver fler bostäder än någonsin. Det gör mig orolig. Jag tror att många kommer att dra öronen åt sig, säger Andreas Sjöberg.

Hans råd till fastighetsbolag som planerar att bygga nya hyresrätter är att ändå försöka komma överens med Hyresgästföreningen i ett tidigt skede.

– Det är viktigt att nå en samsyn kring de stora investerings- och produktionskostnader som trots allt finns. Men jag vet hur svår det kan vara, säger Andreas Sjöberg.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]